Meerssen stevent af op miljoenentekort

Print
Meerssen stevent af op miljoenentekort

Forse bezuinigingen en lastenverzwaring zijn onvermijdelijk. Afbeelding: Ingimage

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle -

Meerssen zal radicale maatregelen moeten nemen. Anders stevent de gemeente af op een tekort dat kan oplopen tot 1,9 miljoen euro.

De jaarlijkse kaderbrief- en nota brengt slecht nieuws voor Meerssen. Wanneer het financiële roer niet flink wordt omgegooid, zit de gemeente volgend jaar met een tekort van meer dan 1,3 miljoen. De jaren daarna zou het tekort zelfs oplopen tot 1,9 miljoen euro. „Geen prettige boodschap”, beseft verantwoordelijk wethouder Jan Gulikers: „Dit zal leiden tot maatregelen die inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties raken.”

Ozb

Meerssen zal hoe dan ook moeten gaan bezuinigen en meer inkomsten zien te genereren. Hoe het tekort precies zal worden opgevangen, moet de komende maanden duidelijk worden. Dat er belastingverhogingen aan zitten te komen, is echter onvermijdelijk. En ja, daarbij wordt ook gekeken naar de in Meerssen zo omstreden ozb-tarieven.

De gemeente voerde een paar jaar geleden een historische ozb-verhoging door. Het huidige college wilde die ingezette koers dolgraag temperen. „Maar met deze cijfers zal het niet mogelijk zijn om alle ambities in het bestuursakkoord waar te maken.”

Decentralisaties

Volgens Gulikers is het tekort ontstaan door een opeenstapeling van kwesties. „Het is in de loop der jaren gegroeid doordat in het verleden zaken niet zijn opgepakt.” Alle taken die de afgelopen jaren van het Rijk zijn overgeheveld naar de gemeenten drukken ook zwaar op de financiële balans. „Ja, we hebben dit wel zien aankomen. Maar je overziet de schade pas echt wanneer je in de drek staat.”

Meerssen is geen uitzondering met deze negatieve tussenbalans. Bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten is al besproken dat er in Den Haag alarm geslagen moet worden. „Met het decentralisatiebeleid had alles goedkoper moeten worden. Maar dat is dus niet het geval.”