Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Maastricht teruggefloten door rechter om dakterras studentenpand

Maastricht teruggefloten door rechter om dakterras studentenpand

Studentenpand in Maastricht Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

Maastricht moet zich opnieuw buigen over de bezwaren tegen een dakterras bij een studentenpand. En dit keer moet de gemeente er wél rekening mee houden dat het om studenten gaat.

Maastricht had bij het verlenen van een vergunning voor een dakterras bij een studentenpand aan de Spoorweglaan in Wyck wel degelijk moeten meewegen dat het om studenten gaat en niet om een gewoon gezin. Tot die conclusie komt de rechtbank in Roermond. De zaak was aangespannen door een bewoner van de Alexander Battalaan, die naar eigen zeggen herhaaldelijk uit zijn slaap wordt gehouden door harde muziek en late feestjes.

De juriste van de gemeente Maastricht had tijdens de behandeling van de zaak, in mei van dit jaar, laten weten dat het feit dat het pand bewoond wordt door studenten, geen rol heeft gespeeld bij het toekennen van de terrasvergunning. „Een gezin met kleine kinderen produceert ook geluid. Voor ons is iedereen gelijk. Bovendien zijn er ook hele lieve, aardige en rustige studenten.”

Jurisprudentie

De rechter volgt die redenering niet en wijst op jurisprudentie waarin staat dat ‘de kans op een afwijkend levensritme bij kamerbewoners (zoals studenten) groter is dan bij bewoning van een pand door een gezin en ook de daarmee gepaard gaande geluidsoverlast, met name in de nachtelijke uren.’ De gemeente nam in de omgevingsvergunning wel een passage op over mogelijke overlast. Daarin staat als iemand er last van heeft, hij of zij zich kant wenden tot de eigenaar van het studentenhuis. Maar volgens de rechter heeft dat ‘geen waarde van betekenis.’

Hekwerk

De gemeente en de verhuurder wijzen erop dat er een hoog hekwerk om het terras is geplaatst om te voorkomen dat de jongeren op de daken van omliggende panden klimmen. Ook is het terras kleiner gemaakt, waardoor het verder van de andere huizen komt te liggen en er minder mensen op passen. Ook dat zou zorgen voor minder overlast. „Maar daarmee staat niet vast dat die overlast ook aanvaardbaar moet worden geacht”, aldus de rechter. Volgens haar valt bovendien nog maar te bezien of de overlast vermindert, want er is nog steeds sprake van een omvangrijk terras.

Gevolg van de uitspraak is dat de gemeente haar huiswerk moet overdoen. Binnen zes weken moet opnieuw een beslissing worden genomen over het bezwaarschrift dat de bewoner van de Alexander Battalaan eerder dit jaar indiende tegen de vergunningverlening. Daarbij moet de gemeente nadrukkelijk rekening houden met de uitspraak van de rechtbank.