Nieuwe hoop voor anti-rookvaccin door Chinese bacterie

Print
Nieuwe hoop voor anti-rookvaccin door Chinese bacterie

Het anti-rook vaccin NicVax krijgt mogelijk een tweede kans. Afbeelding: Wim Hollemans

maastricht -

Het anti-rook vaccin NicVax krijgt mogelijk een tweede kans. Dat zegt hoogleraar preventieve geneeskunde Onno van Schayck aan de Universiteit Maastricht vrijdag in een interview met De Limburger.

„We zijn er opnieuw mee bezig. Er zijn nieuwe aanknopingspunten waardoor we denken dat het vaccin nu mogelijk wel toepasbaar is.”

Nieuwe mogelijkheid

Een bacterie die voortkomt uit de grond waarop Chinese tabaksplanten eeuwenlang hebben gegroeid kan een nieuwe mogelijkheid geven, aldus Van Schayck, die sinds 2002 betrokken is bij het eerdere onderzoek naar het vaccin. „De hoge ­concentratie nicotine in die Chinese bodem heeft voor de ontwikkeling van een bacterie gezorgd die nicotine afbreekt via een enzym.”

De onderzoekers willen nu weten of dit enzym bij mensen ook zo werkt. „Zo ja, dan kan dit er in de toekomst mogelijk voor zorgen dat nicotine niet meer de verslavende kick van roken geeft.”

Verslavend effect

Wetenschappers hebben de bacterie weten te isoleren. Het gaat om een samenwerking tussen de Universiteit Maastricht en Antidote Therapeutics, de opvolger van Nabi, het Amerikaanse bedrijf dat het vaccin ontwikkelde. NicVax werd in de Verenigde Staten al getest op proefdieren waarvoor het vaccin bewezen effectief is. Het idee achter NicVax is dat het nicotine aan eiwitten koppelt, waardoor die te groot worden om in de hersenen door te dringen. Het verslavende effect dat nicotine heeft, zou daarmee verdwijnen.

Van Schayck: „Er zijn duidelijke aanwijzingen dat NicVax werkt bij een deel van de rokers, alleen was de groep die er positief op reageert, niet groot genoeg. Er zijn nu aanpassingen gemaakt in het vaccin waardoor mogelijk een veel grotere groep reageert en dat geeft nieuwe hoop.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen