Getuige in Wilders-zaak ‘durft niet meer’

Print
Getuige in Wilders-zaak ‘durft niet meer’

Een voormalig ambtenaar die wilde getuige in de strafzaak tegen Geert Wilders, ziet daar nu toch vanaf. Dat zegt advocaat Geert-Jan Knoops.

De man zou bang zijn geworden te worden vervolgd door het Openbaar Ministerie.

De getuige zou in 2011 werkzaam zijn geweest bij het departement Veiligheid en Justitie. De voor het publiek anonieme ambtenaar zegt destijds een gesprek te hebben opgevangen tussen toenmalig minister Ivo Opstelten en de secretaris-generaal van het ministerie destijds, Joris Demmink. Opstelten zei volgens de ambtenaar expliciet dat het Openbaar Ministerie Wilders zou moeten vervolgen ‘omdat hij ons te veel voor de voeten loopt’. Demmink zou die instructie hebben meegekregen omdat hij Opstelten zou vervangen tijdens een overleg met de landelijke leiding van het OM.

Notaris

De ambtenaar stapte uiteindelijk met dit verhaal naar Wilders en legde het vast in een verklaring bij een notaris. Hij had achter gesloten deuren willen verklaren voor de rechtbank, maar volgens Knoops ziet hij daar nu van af.

Volgens de advocaat heeft dit ermee te maken dat onlangs bleek dat het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek was gestart naar bronnen die informatie hadden gelekt in een andere affaire. Daarin stapten bronnen naar Nieuwsuur om te onthullen dat er bij het wetenschappelijk bureau van het ministerie, het WODC, misstanden waren. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) had eerder bezworen niet op zoek te gaan naar de bronnen, maar legde het Openbaar Ministerie niets in de weg toen het alsnog een onderzoek startte.

,,Dat zorgt voor deze getuige natuurlijk ook voor een groot gevoel van onveiligheid,’’ zegt Knoops.

Gevolgen

Het gevolg zou kunnen zijn dat de getuigenis van de ambtenaar in de Wilders-zaak geen waarde meer heeft. Er ligt weliswaar zijn verklaring, maar die is anoniem en het Openbaar Ministerie gaat geen kans krijgen hem ook te bevragen hierop. Of om de waarheid ervan vast te stellen of te betwisten. Het gerechtshof zal volgende week, als de zaak verder gaat, moeten bepalen hoe het verder moet, denkt Knoops.