Proef met acute medische hulpvraag in ouderencentra

Print
Proef met acute medische hulpvraag in ouderencentra

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Roermond / Ospel / Leveroy / Nederweert / Nederweert Eind / Ospeldijk / Grubbenvorst / Panningen / Heythuysen / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Tienray / Smakt / Tegelen -

Niet een specialist ouderengeneeskunde die als eerste wordt gealarmeerd als er medische problemen zijn bij ouderen, maar een verpleegkundig specialist. Daarmee doet een aantal kleine zorginstellingen in de ouderenzorg een proef in de weekenden en avond/nacht.

De proef, die deze maand is gestart, komt voort uit het grote tekort dat er is aan specialisten ouderengeneeskunde (SO’s). Tot voor kort sprongen de SO’s van Proteion, De Zorggroep en Land van Horne bij in de avond-, nacht- en weekenddiensten van een aantal kleinere woon/zorginstellingen in Noord- en Midden-Limburg, maar dat was niet langer te combineren met de toenemende druk op hun eigen roosters.

Het gaat om St. Jozef (Meijel), La Providence (Grubbenvorst), Vincent de Paul (Panningen), Beek en Bos (Heythuysen) en de huizen van Zorghuis Nederland (Roermond, Tienray, Smakt en Tegelen).

Lees ook: Wie lost Lies (73) af als medewerker in de zorg?

In Nederland is de Verpleegkundig Specialist (VS) een relatief nieuwe beroepsgroep. Het gaat om HBO-opgeleide, BIG-geregistreerde verpleegkundigen die tevens een tweejarige, en in sommige gevallen driejarige, masterstudie hebben voltooid.

Huisartsen

Niet alleen de druk op de SO’s wordt met de proef verminderd, uiteindelijk kan het ook voor de huisartsen een taakverlichting brengen, zegt Dorothé Kuijpers, die bij Zorg aan Zet, een samenwerkingsverband van tachtig zorginstellingen in Limburg, een werkgroep leidt die het tekort aan SO’s moet aanpakken. „In de kleinere zorghuizen wonen ook vaak mensen die geen medische indicatie voor verpleeghuiszorg hebben. Die vallen onder de huisartsenzorg.” Eerder klaagden huisartsenorganisaties dat ze te vaak naar ouderenzorghuizen worden geroepen voor problematiek waar niet hun expertise ligt.

In de pilot is de verpleegkundig specialist de eerste die wordt geraadpleegd bij medische problemen. Die bepaalt wat er moet gebeuren. De ambulancedienst is betrokken in de proef: als het nodig is, is er snel een quick responder voor een rit naar het ziekenhuis. Ook de wijkverpleging, huisarts of een ZZP-specialist ouderengeneeskunde, zijn indien nodig in te schakelen.

Taakherschikking

De werkgroep die Kuijpers leidt bekijkt vooral projecten waarin meer kan worden samengewerkt en taken kunnen worden herverdeeld. „Die discussie over taakherschikking is volop gaande. Moet je als arts per se zelf álle cliënten zelf hebben gezien? Voor de toekomst zullen we moeten zoeken hoe we het werk anders organiseren. Simpelweg inzetten op meer werving van artsen ouderenzorg heeft geen zin. Ze zijn er niet.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen