GroenLinks-wethouder stapt op na aanhouding en bespugen agenten

Print
GroenLinks-wethouder stapt op na aanhouding en bespugen agenten

GroenLinks-wethouder en locoburgemeester Jorrit Nuijens. Afbeelding: Van Nerum Tammy

GroenLinks-wethouder en locoburgemeester Jorrit Nuijens in Diemen die donderdagavond voor het Amsterdamse stadhuis werd opgepakt voor het verstoren van de openbare orde, stapt na alweer een jaar op als wethouder.

Dat heeft GroenLinks Diemen bekendgemaakt. Nuijens raakte ernstig in verlegenheid nadat er beelden van zijn arrestatie circuleerden op internet. Daarop was te zien dat hij tekeer ging tegen een groepje agenten. Later bleek hij een flesje met vermoedelijk GHB bij zich te hebben.

Na zijn arrestatie spuugde Nuijens volgens de politie op het bureau twee agenten in het gezicht. Zij hebben aangifte tegen hem gedaan vanwege belediging, meldde de politie vrijdagochtend. De komende dagen gaat Nuijens ‘rust nemen om op de gebeurtenissen te kunnen reflecteren’. ,,Het past een wethouder niet om politieagenten op deze manier toe te spreken”, schrijft Nuijens in een verklaring.

,,Aanblijven zou mijn gemeente en mijn partij verdere schade berokkenen. Dat is het laatste wat ik wil. Ik bied mijn oprechte excuses aan. Het spijt me dat ik, tegen mijn aard, mijn werkzaamheden voor de gemeente niet netjes kan overdragen.”

Overlast

De politie kreeg eerder donderdag een melding dat iemand overlast veroorzaakte op een terras en sprak de wethouder vervolgens aan. Op een door een omstander gemaakt filmpje is te zien hoe de wethouder vervolgens op luide toon in discussie gaat met meerdere agenten en nogal dwingend eist dat de filmopname wordt gestopt en het filmmateriaal wordt vernietigd.

Volgens de politie vond de aanhouding plaats nadat Nuijens op een terras aan het schreeuwen was. In een horecagelegenheid gooide hij een glas stuk. De man wordt verzocht om te vertrekken, waaraan hij geen gehoor gaf. Daarop werd hij aangehouden, waarvan op internet beelden circuleren.

Schaamte

PvdA Diemen laat aan he AD weten ‘met plaatsvervangende schaamte naar de beelden te hebben gekeken’. ,,Ik zie iemand die compleet over zijn toeren is en niet mee wil werken aan zijn aanhouding. Er staan zo veel agenten om deze meneer heen, er is daar iets niet goed gegaan”, aldus fractievoorzitter Nico Portegijs.

Een ober van een horecagelegenheid wist donderdag niet wat hij zag. ,,,Ik heb hem nog een glaasje water gegeven, maar dat ging ’m niet meer worden”, vertelde hij donderdag tegen de Telegraaf. ,,Hij ging heel hard schreeuwen. Hij ging tekeer als een idioot.” Nuijens gaf vervolgens aan buiten een joint te gaan roken, stelt de ober.

Volgens Portegijs is Jorrit Nuijens iemand die vaker moeite heeft om zijn emoties onder controle te houden. ,,Als je dat van jezelf weet, dan moet je niet in het openbaar gaan drinken. Deze meneer is een hele goede verklaring aan de raad verschuldigd. Op basis van die verklaring moet worden gekeken of er consequenties aan zijn acties moeten worden verbonden. Zijn positie staat in elk geval op de tocht.”

Sneer

Kevin Kreuger van Forum voor Democratie deelt in de tussentijd nog even een sneer uit aan Nuijens. ,,De wethouder nam mij in maart nog de maat over beschaving. Jorrit, als je uit de gevangenis bent, drink ik graag een keer een biertje met je. Laten we het hebben over beschaving. App me.”

Bij GroenLinks was vrijdagochtend niemand bereikbaar om een reactie te geven. CDA Diemen kiest ervoor nog even niet te reageren. ,,Ik heb het allemaal gezien en gelezen, maar ik wil eerst de feiten afwachten voor ik iets ga zeggen”, meldt fractievoorzitter Janneke de Graaff.

Vrijgelaten

Ondertussen is Nuijens weer op vrije voeten, maar hij blijft wel verdachte. De politie houdt de wethouder verantwoordelijk voor het verstoren van de openbare orde, beledigen van twee ambtenaren in functie en mogelijk drugsbezit.

In zijn verhoor zou Nuijens hebben weersproken dat hij kort voor zijn arrestatie drugs had gebruikt, iets wat het personeel van café Amstelhoeck tegen de politie verklaard heeft. ,,Hij zei dat hij zou gaan blowen, maar op het terras stopte hij onmiddellijk iets in zijn neus, drugs ja. Volgens mij had hij van alles door elkaar gebruikt, iets wat je niet zou verwachten, want hij zag er keurig uit, netjes in het pak”, zei een medewerker donderdagavond.

Verklaring

Nuijens stapte vorig jaar vanuit de Amsterdamse gemeenteraad over naar het wethouderschap van Diemen. De gemeente komt later op de ochtend met een verklaring over het incident. Eerder al meldde de burgemeester dat hij eerst alle feiten op een rij wilde hebben voordat hij kon reageren.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken beschouwt het als een lokale kwestie. ,,De politie heeft haar werk gedaan.” Het filmpje van de aanhouding geeft “geen fraai beeld”, aldus de bewindsvrouw.

Wie is Jorrit Nuijens

Het is niet de eerste keer dat Nuijens negatieve publiciteit scoort. Zijn eerste wapenfeit als wethouder in Nuijens, in juli 2018, was dat hij afstand moest nemen van een bericht dat hij op Twitter had geplaatst. Een landelijk voorstel van VVD en CDA, die opperden om het stemrecht af te pakken van mensen die niet inburgeren, noemde hij ‘fascistoïde’.

,,Dit is een harde uitspraak en past een wethouder niet, ik had dit ook niet met het college besproken. Ik vind de discussie over vreemdelingen en asielzoekers in ons land ontzettend moeilijk, ik ben er te emotioneel over. Ik vind het moeilijk om er op een objectieve manier mee om te gaan en heb er op te emotionele wijze uitspraken over gedaan”, zei de wethouder in een reactie, geciteerd door Diemernieuws.nl.

Eerder verwijderde Nuijens een twitterbericht waarin hij schreef dat De Telegraaf geen krant mag heten en ook niet aan echte journalistiek doet. Saillant detail is dat die krant donderdag als eerste berichtte over zijn arrestatie.

Carrière

Nuijens maakte zijn politieke carrière voornamelijk in Amsterdam. Het Parool beschreef in 2013 hoe hij een gooi deed naar het lijsstrekkersschap van Groenlinks voor de gemeenteraadsverkiezingen van dat jaar. ‘Jorrit Nuijens, fractievoorzitter van GroenLinks in Centrum, maar vooral ook de bijna wanhopig enthousiaste kandidaat-lijsttrekker voor de raadsverkiezingen volgend jaar.’

Volgens de scribent van de Amsterdamse krant behoorde Nuijens tot ‘het vaste meubilair van de raadzaal en de koffiekamer ernaast. Als een stamgast die thuis niets of niemand heeft, zat hij er de laatste maanden als eerste en was hij als laatste weg. Zonder stuk in de kraag, dat dan weer wel.’

Kwispelend

Nuijens stak al zijn tijd in de lokale politiek, schrijft de krant. ‘Blij kwispelend als een jonge labrador loopt hij borrels af, lobbyt hij bij raadsleden of dineert hij met prominente partijgenoten om steun voor zijn kandidatuur te werven. En elke dag schiet hij een spervuur twitterberichten af, vooral als iemand hem steun heeft betuigd. Alles houdt hij netjes bij op zijn website, Jorritnuijens.nl.’

Nuijens heeft altijd al een stevige mening over drugsbeleid gehad. In opinie-artikelen pleitte hij voor een ruimer softdrugsbeleid. Het verbieden van coffeeshops in de omgeving van scholen noemde hij een ‘schijnoplossing’. Hij wees op het risico dat jongeren op andere soorten drugs overstappen. In Trouw: ‘Ook zie je daar vaker dat cannabis een gateway drug’ is; dezelfde dealer die je dat grammetje wiet verkoopt vraagt na verloop van tijd of je „niet eens iets anders wil proberen’’. Ooit was Nederland zo wijs dit te voorkomen door het gedogen van softdrugsverkoop via de coffeeshop.’

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen