Sittardse oud-burgemeester Jacques Tonnaer overleden

Print
Sittardse oud-burgemeester Jacques Tonnaer overleden

De Sittardse oud-burgemeester Jacques Tonnaer. Afbeelding: Wil Nilwik / archief De Limburger

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De Sittardse oud-burgemeester Jacques Tonnaer is overleden. Hij was al geruime tijd ziek en werd de laatste weken verzorgd in het Heerlense zorgcentrum Schandelermolen.

Tonnaer werd 87 jaar oud. Hij is geboren in Hoensbroek en was aanvankelijk lid van de KVP, die in 1980 opging in het CDA. Geruime tijd daarvoor, in 1968 stapte Tonnaer over naar de PPR, die hij mede oprichtte. De partij ging met drie andere in 1990 samen in GroenLinks. Tonnaer was burgemeester van Schinveld van eind 1967 tot 1975. Een deel van die periode (1969 tot 1974) was hij ook fractieleider van de PPR in de Eerste Kamer.

Sittardse oud-burgemeester Jacques Tonnaer overleden
Foto: Peter Schols/archief De Limburger

In 1975 werd Tonnaer de eerste PPR-burgemeester van Nederland. Zijn benoeming veroorzaakte opschudding, omdat op de voordracht alleen kandidaten van de KVP stonden. Met name die partij en VVD reageerden ontstemd.

Na zijn aantreden smolt de weerstand weg. Door zijn manier van opereren wist Tonnaer uiteindelijk brede steun te verwerven. Na zijn terugtreden bleef hij in Sittard wonen, waar hij ook betrokken was bij een twintigtal verenigingen en organisaties, met name op het gebied van ontwikkelingswerk, natuur, cultuur en gehandicaptenzorg.

Zondag 30 juni om 11.00 uur is er in de Grote Kerk in Sittard een afscheidsdienst voor Jacques Tonnaer, die ruim twee weken eerder overleed.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen