Drugsnetwerk

Vijf arrestanten ‘Albanees’ drugsnetwerk moeten het land uit

Bij de invallen in mei stuitte de politie op meerdere hennepplantages

Bij de invallen in mei stuitte de politie op meerdere hennepplantages © Ermindo Armino

Vijf mannen die afgelopen mei tijdens een grote politieactie tegen ‘Albanese’ drugsnetwerken in Limburg werden opgepakt moeten terug naar Albanië. Dat heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) besloten. De Albanezen verblijven illegaal in Nederland.

Rik van Hulst

Twee van hen zitten momenteel in voorarrest, een wordt gedagvaard. Voor het drietal geldt dat ze bij een eventuele veroordeling eerst hun straf in Nederland uitzitten voordat ze terug naar het land van herkomst moeten. De mannen worden onder meer verdacht van het vervaardigen, vervoeren en verhandelen van verdovende middelen.

De zaken van drie Albanese arrestanten is inmiddels geseponeerd vanwege een gebrek aan bewijs. Twee van hen moeten eveneens het land binnen 28 dagen verlaten.

Overgeleverd

Justitie verdenkt twee hoofdverdachten - een 40-jarige Belg en Marokkaan - van deelneming aan een criminele organisatie, het vervaardigen en verhandelen van verdovende middelen en witwassen. Zij zijn vorige week overgeleverd aan Nederland, evenals een 34-jarige Albaniër die verdacht wordt van drugshandel en witwassen.

Een 36-jarige Marokkaanse vrouw wordt eveneens verdacht van deelneming aan een criminele organisatie. Ook runde zij volgens het Openbaar Ministerie een illegale betaaldienst en vervalste zij documenten.

Constructie

De politie kreeg de bedrijfsleiding van het Geleense Europrofex op de korrel na een maandenlang politieonderzoek. Zij zouden criminele activiteiten mogelijk maken door rekeningen voor gas, water, licht en huurkosten te betalen voor ‘henneppanden’. Die constructie zorgde ervoor dat het netwerk jarenlang onder de radar kon blijven. Bij de politieactie werden in totaal zestien verdachten - voornamelijk van Albanese afkomst - opgepakt. Agenten vonden ruim 12.000 hennepplanten en 24 kilo gedroogde henneptoppen.

Lees ook: Politie wél getipt over Albanees drugsnetwerk

Grieks restaurant

Afgelopen dinsdag was er opnieuw een aantal doorzoekingen in Sittard. Daarbij werd niemand opgepakt. Wel verdenkt de politie een eigenaar van een Grieks restaurant in Geleen ervan dat hij valse werkgeversverklaringen heeft verstrekt aan Albanese ‘werknemers’. Deze werden gebruikt om hypotheken te krijgen waarmee panden werden gekocht. In het verleden zijn er, volgens de politie, hennepplantages gevonden in panden van de restauranthouder.

Momenteel zitten in totaal negen verdachten in voorarrest. Drie anderen wachten hun proces in vrijheid af.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee