Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

(N)ice to know: ons ijsje komt uit Perzië

(N)ice to know: ons ijsje komt uit Perzië

IJsjes zijn er in ontelbaar vele smaken. Je hebt ze zelfs met een haring- of een paardenvleessmaakje. De allereerste consumptie-ijsjes waren bevroren drankjes met een fruitsmaak. Afbeelding: Ermindo Armino

Onze zomers worden steeds heter, dus snakken we naar verkoeling. En wat biedt meer verkoeling dan ijs? Als ijsbad, ijsklontje in je glas en uiteraard consumptie-ijs, want dat blijft wereldwijd de lekkerste verleiding. Wij zetten wat ijsfeitjes op een rijtje.

Al weten we dat de Chinezen en Romeinen al ijs aten - ze mengden sneeuw met honing en fruit -, het was globetrotter Marco Polo die in de 13de eeuw vanuit Perzië de sherbet meebracht naar Italië en zo het consumptie-ijsje in Europa introduceerde. De sherbet was een bevroren drankje met fruitsmaak. Catharina de Medici nam het ijsje waarschijnlijk vanuit Italië mee toen zij in 1533 trouwde met de Franse koning Henry VII. Hierna verspreidde het ijs, meestal vergelijkbaar met een sorbet of waterijs, ...