Cultuur

Ger Koopmans vraagt Den Haag meer geld in cultuur buiten Randstad te investeren

Print
Ger Koopmans vraagt Den Haag meer geld in cultuur buiten Randstad te investeren

Ger Koopmans. Afbeelding: ANP

Maastricht / Itteren -

Minister Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) laat talloze kansen op het gebied van cultuur in de regio’s onbenut. Dat hield gedeputeerde Ger Koopmans (CDA, Cultuur) Kamerleden in Den Haag voor toen hij namens Limburg pleitte voor meer geld voor de cultuursector.

Koopmans mocht namens de provincie Limburg inspreken bij de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Onderwerp van gesprek was het nieuwe cultuurbeleid van minister Van Engelshoven dat van 2021 tot 2024 loopt.

De minister wil meer verantwoordelijkheid neerleggen bij de provincies in plaats van alleen naar de Randstedelijke (rijks)instellingen te kijken. In Limburg is daarvoor de Stedelijke Cultuurregio Zuid opgericht, waarin alle culturele instellingen van Limburg als ook de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen vertegenwoordigd zijn en de provincie Limburg. Koopmans benadrukte ook nog eens dat Noord- en Midden-Limburg ook meegenomen worden, zodat de hele provincie betrokken is.

Koopmans is niet gelukkig met de voorgenomen plannen van de minister, die zegt voorstander te zijn van de stedelijke cultuurregio’s, maar dat voornemen niet ondersteunt met (extra) geld. Koopmans pleit ervoor om de rijksgelden beter te verdelen over het land, zoals de Kamer eerder in 2016 ook al in een motie heeft vast laten leggen. Koopmans: „Als je een paar voorbeelden neemt, zo is het natuurlijk mooi dat Opera Zuid een half miljoen euro erbij krijgt, boven op het miljoen dat ze al kreeg. Maar vergelijk dat eens met de Nationale Opera, en wij gunnen iedereen alles, maar die krijgt een miljoen extra waarmee de teller in totaal op 31 miljoen uitkomt.”

Ook zegt de gedeputeerde niet „lang en hard te kunnen applaudisseren voor de 250.000 euro die elke provincie krijgt om een museum mee te ondersteunen”. Dat budget is een druppel op de gloeiende plaat als men dat vergelijkt met de tweehonderd miljoen die naar rijksmusea gaan. Hij maakte er een stevig punt van om de gelden eerlijker en beter over het land te verdelen.

Volgende week donderdag bespreekt de Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de nieuwe cultuurnota 2021 - 2024 met minister Van Engelshoven.