Zwart scenario: ook Vaals moet miljoenen bezuinigen

Print
Zwart scenario: ook Vaals moet miljoenen bezuinigen

Vaals moet fors bezuinigen. Afbeelding: Johannes Timmermans

Vaals / Vijlen / Lemiers / Camerig / Holset / Mamelis -

Net als veel andere gemeenten moet ook Vaals scherpe financiële keuzes gaan maken. In het meest zwarte scenario loopt het tekort van de gemeente op tot drie miljoen.

In de perspectiefnota 2020 worden wel suggesties geboden om de begroting voor het komende jaar sluitend te krijgen. Maar hiervoor moeten wel pijnlijke keuzes worden gemaakt. Er kan volgens de opstellers van de nota 1,3 miljoen worden bezuinigd op bijvoorbeeld huishoudelijke hulp (in Vaals worden er meer minuten toegekend dan de landelijke criteria), subsidies aan verenigingen, de derde fase van het centrumplan of de stadspromotie. Ook kunnen lokale belastingen worden verhoogd, al ziet het college dit wel als een laatste redmiddel.

Ambities

Daarnaast kunnen er plannen in de ijskast worden gezet. Zo heeft Vaals in het coalitieakkoord een groot aantal ambities en wensen staan die alles bij elkaar zo’n 1,2 miljoen zouden gaan kosten. Een kleine greep: handhaving in de nachtelijke uren, professionalisering van evenementen en verbeteren groen. De gemeenteraad moet na de zomer aangeven waar op kan worden bespaard.

Gemeenschappelijke regelingen

Vrijwel alle Heuvellandgemeenten moeten fors bezuinigen. Oorzaak zijn onder meer groeiende kosten voor gemeenschappelijke regelingen.