Buurtbewoners plaatsen zelf kunstwerk van 350 fietswielen op Heerlense rotonde

Print

Buurtbewoners Jelle Aarnoudse, John Smits en Paul Höppener (v.l.n.r.) zijn op zoek naar 350 wielen. Afbeelding: De Limburger

Heerlen / Hoensbroek -

De rotonde die de Sint Antoniusweg en de Sint Franciscusweg verbindt krijgt een nieuw kunstwerk gemaakt door buurtbewoners.

Zo’n 25.000 automobilisten kijken al sinds oktober 2017 iedere dag tegen een toren van opgestapelde jodiumvaten aan. Waar sinds 2011 ieder jaar een nieuw kunstwerk de rotonde opsierde, is de fut nu uit ‘De Kweekvijver’ zoals het kunstproject genoemd is.

Buurtbewoners grijpen de kans nu aan om er zelf een kunstwerk neer te zetten. „Waar de gemeente jarenlang de kar trok is het project nu op een zijspoor beland”, erkent wethouder Clemens. „Daarom ben ik zeer enthousiast dat de buurtbewoners zelf het initiatief nemen.”

Het kunstwerk

John Smits, Jelle Aarnoudse en Paul Höppener zijn enkele buurtbewoners die zich namens projectgroep Fiets ‘m erin, in de Kweekvijver hard maken voor het kunstwerk dat bestaat uit een gigantische bol van 350 fietswielen die met elkaar verbonden zijn. „Tijdens een vakantie in Marokko liep ik door Jardin des Arts en zag het beeld Globe Recycle van kunstenaar Rachid Assiraj. Toen dacht ik gelijk aan onze rotonde”, vertelt Höppener. Voor het kunstwerk zijn ze op zoek naar 350 wielen, liefst in verschillende formaten. „Die kunnen worden ingeleverd op de rotonde. We hebben daar een inzamelpunt bij het Bernardinuscollege”, zegt Smits. „Tevens helpen de RD4-milieuparken ook mee met inzamelen.”

Totstandkoming

Het kunstwerk wordt door de heren zelf in elkaar geknutseld. „We hebben toestemming van de kunstenaar gekregen en hij heeft ons zelfs tips gegeven. We bekijken nu de mogelijkheid of de gemeente en IBA kunnen participeren bij de totstandkoming. Al willen we het meeste zelf bijeenbrengen”, zegt Aarnoudse. Maandag gaan ze in gesprek met de wethouder, die in ieder geval al enthousiast is.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen