Reddingspoging noodlijdend collectief cameraproject Veilig Venlo

Cameraproject Veilig Venlo is niet rendabel, vorig jaar werd al 780.000 euro afgeboekt op de investeringen.

Cameraproject Veilig Venlo is niet rendabel, vorig jaar werd al 780.000 euro afgeboekt op de investeringen. © Getty Images

Het collectieve camerabewakingsproject Veilig Venlo is in de huidige vorm niet levensvatbaar. Greenport Venlo bekijkt of en hoe het project in een andere vorm voortgezet kan worden.

Daan de Hulster

Eigenaar van het camerasysteem Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo meldde tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering dat slechts een kleine groep ondernemers bereid is zich aan te sluiten bij de collectieve beveiliging en daarvoor te betalen. Als gevolg daarvan is het project verliesgevend. Volgens Greenport is het tekort op de exploitatie ruim 200.000 euro, exclusief afschrijvingen. Vorig jaar heeft het Ontwikkelbedrijf al 780.000 euro afgeboekt op de gedane investeringen in het cameraproject.

Integreren

Omdat Greenport het project in de huidige vorm niet levensvatbaar vindt, wordt bekeken of en hoe Veilig Venlo op een andere manier voortgezet kan worden. „Je ziet dat veel ondernemers de beveiliging op het eigen perceel zelf hebben geregeld”, zegt Greenport-directeur Ruud van Heugten. „Wij hebben een extra schil in de openbare ruimte. We gaan kijken of we de collectieve beveiliging in de bestaande beveiliging van de ondernemers kunnen integreren. Zodat je één product krijgt.” Bij de gesprekken zijn Ondernemend Venlo en de betrokken beveiligingsbedrijven betrokken. Van Heugten wil eind dit jaar duidelijkheid hebben over een mogelijke aanpassing van Veilig Venlo en of het project wordt voortgezet.

Veilig Venlo beschikt over camera’s die op de toegangswegen tot de bedrijventerreinen verdachte kentekens kunnen signaleren. Als daar sprake van is, kan het voertuig met wendbare camera’s op het terrein worden gevolgd.

Animo

Bij de presentatie van Veilig Venlo in 2014 werd geïnventariseerd of voldoende ondernemers van de drie Venlose bedrijventerreinen (Tradeport, Spikweien en Noorderpoort) het project zouden steunen. Op basis van honderden door ondernemers getekende intentieverklaringen werd groen licht gegeven. Begin vorig jaar bleek al dat er te weinig animo was voor het in februari 2017 gestarte project. Daarop startte Greenport een offensief om meer ondernemers aan te sluiten op Veilig Venlo. „Er kwam veel belangstelling los”, zegt Van Heugten. „Maar uiteindelijk zijn veel ondernemers moeilijk te overtuigen.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee