Rechter vernietigt vergunning De Heus: provincie verrast

Print
Rechter vernietigt vergunning De Heus: provincie verrast

Veevoeder De Heus in Maasbracht. Afbeelding: Jeroen Kuit

Maasbracht -

De rechtbank in Roermond heeft de vergunning van veevoeder De Heus in Maasbracht vernietigd. De provincie Limburg, die de vergunning verleende, is verbaasd door de uitspraak.

De rechter stelde na aanvullend onderzoek in de zaak de gemeente en omwonenden in het gelijk. De Heus produceert onder de vergunningsvoorwaarden uit 1999 toen op de locatie nog het bedrijf Landbouwbelang was gevestigd. De Heus deed een aanvraag voor een herwaardering van de oude vergunning met onder andere de mogelijkheid om de productie uit te breiden. De provincie verleende de vergunning eind 2017.

Lees ook: Stankoverlast veevoerfabriek De Heus gaat langer duren

Milieuwetgeving

Volgens de rechter ontstaat er met de uitbreiding van het aantal uren dat het bedrijf mag produceren feitelijk een nieuwe situatie die moet worden getoetst aan de huidige milieuwetgeving. En die is een stuk strenger dan in 1999. Daarnaast oordeelt de rechtbank dat de provincie de gehanteerde geurnormen onvoldoende heeft onderbouwd. Op basis van het grote aantal klachten van omwonenden, moet de provincie meer onderzoek naar de overlast doen.

Met de uitspraak blijft de situatie voor de kern Maasbracht zoals het nu is, dus met de bestaande stankoverlast. Burgemeester Stef Strous van Maasgouw hangt om die reden dan ook de vlag niet uit. „Deze uitspraak is een stukje erkenning voor de vele klachten van omwonenden. Als gemeente hebben we gemeend de provincie voor de rechter te dagen omdat de nieuwe vergunning ruimte biedt aan een uitbreiding van de productie door De Heus. Dat zou de stankoverlast zoals die nu wordt ervaren, alleen maar verergeren.”

Gedeputeerde Hans Teunissen is verrast door de uitspraak. „Dit hadden we niet verwacht. Daarom gaan we nu eerst per direct de uitspraak zorgvuldig bestuderen. Op basis daarvan bepalen we binnen afzienbare tijd eventuele vervolgstappen.” Ook De Heus wil pas na bestudering van de uitspraak met een reactie komen.

Lees ook: Inwoners Maasbracht opnieuw een zomer in de stank