President Frankrijk: Timmermans ligt eruit als EU-kandidaat

Print
President Frankrijk: Timmermans ligt eruit als EU-kandidaat

Frans Timmermans. Afbeelding: EPA

Heerlen -

De Franse president Emmanuel Macron stelt dat de drie topkandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie niet hoeven te rekenen op die positie. Daarmee zou dus ook Frans Timmermans uit de race zijn.

Na een EU-top in Brussel zei Macron vrijdag tegen journalisten dat ,,het onmogelijk is geworden om deze drie kandidaten te behouden.” De Duitse Bondskanselier Angela Merkel drukte zich gematigder uit. Volgens haar is er geen uitgesproken voorkeur voor één van de drie.

De topkandidaten Manfred Weber uit Duitsland, Margrethe Vestager uit Denemarken en Heerlenaar Frans Timmermans worden gesteund door het Europees Parlement, maar Macron is tegen het systeem dat er favorieten naar voren worden geschoven. Hij wil liever anderen selecteren.

‘Gewoon in de race’

Volgens minister-President Rutte moeten de drie gewoon in de race blijven. ,,Het is raar om te stellen dat 500 miljoen Europeanen de nieuwe president kunnen worden en drie niet. Dat is vreemd.”

De EU-leiders gaan op 30 juni verder praten over de opvolger van Jean-Claude Juncker.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen