Rechtbank

Taakstraf voor Horstenaar na aansteken tissues in huis

Print
Taakstraf voor Horstenaar na aansteken tissues in huis

Afbeelding: De Limburger

Horst -

Een 52-jarige man uit Horst is door de Roermondse rechtbank veroordeeld tot een taakstraf en voorwaardelijke celstraf omdat hij brand stichtte in zijn woning op 6 januari van dit jaar. Hij bracht daarmee drie vrouwen die in de tuin zaten in gevaar.

Dat gebeurde aan de Weisterbeekstraat. De politie rukte die avond met dertien agenten uit, de brandweer kwam met twee bluswagens. Het vuur was snel gedoofd.

‘Dronken’

De bewoner zou na uit de kroeg te zijn gekomen ruzie hebben gekregen met zijn toenmalige vrouw. Daarbij riep hij: ‘Als het zo moet kan ik net zo goed de fik erin gooien.’ Binnen stak hij tissues aan, die hij naar eigen zeggen weer uitmaakte. „Vervolgens is hij in dronken toestand naar bed gegaan”, aldus de rechter. Dat hij de brandende tissues had uitgemaakt, deed voor de rechtbank niets af aan het feit van opzettelijke brandstichting.

Ravage beperkt

Volgens de rechter was het gevaar aanzienlijk, maar bleef de ravage beperkt. De brand is door zuurstofgebrek niet groter geworden. Ook zonder het werk van de brandweer, zou het vuur zijn gedoofd, is uit onderzoek gebleken. Desondanks ziet de rechtbank het handelen van de man ‘als een ernstig misdrijf’. Dat „de brand niet tot ernstigere gevolgen heeft geleid is ook niet te danken aan het handelen van verdachte”, aldus de rechter. „Mensenlevens hebben gevaar gelopen.”

De rechter volgde de eis van de officier van justitie. De Horstenaar kreeg een taakstraf van 180 uur opgelegd. Daarnaast is hij veroordeeld tot een celstraf van 540 dagen, waarvan 444 dagen voorwaardelijk. Omdat hij al enige tijd in voorarrest had gezeten, hoeft hij niet terug de cel in.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen