operatiecapaciteit

AZM wil Reinaertkliniek in Maastricht overnemen

Print
AZM wil Reinaertkliniek in Maastricht overnemen

Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht -

Het academisch ziekenhuis Maastricht (AZM) is in gesprek met de Reinaertkliniek over een mogelijke overname. De kliniek zit al tijden in zwaar weer. Het AZM hoopt met de overname op goedkope wijze zijn operatie­capaciteit uit te breiden.

Dat bevestigen diverse bronnen tegenover De Limburger.

Het AZM heeft een lange wachtlijst voor orthopedie-patiënten: mensen die bijvoorbeeld een nieuwe heup of knie nodig hebben. Die kunnen, zou de AZM-directie overwegen, straks sneller worden geholpen in de twee operatiekamers van de Reinaertkliniek. Overname van die ok’s is voor het AZM voordeliger dan capaciteitsuitbreiding op eigen locatie.

Lees ook: Rumoer rond de Reinaertkliniek in Maastricht

Schulden

Het AZM bevestigt dat er wordt gepraat, maar wil niet inhoudelijk reageren. „Het belangrijkste is dat de zorg voor patiënten in de regio is gewaarborgd. Er wordt gekeken hoe daar het best invulling aan kan worden gegeven, indien de kliniek haar activiteiten niet kan voortzetten”, is het enige dat men kwijt wil. Onduidelijk blijft zo in welk stadium de gesprekken zijn en hoe het AZM wil voorkomen dat het de schulden van de kliniek op de schouders krijgt.

Ongeoorloofd

Onderzoek van De Limburger wees recent uit dat eigenaar Sjaak Haakman bij 118 leveranciers voor 1,7 miljoen euro nota’s heeft openstaan. De fiscus claimt nog acht ton. De crediteuren verwijten Haakman een werk-bv van de kliniek, Clinic Services, in februari failliet te hebben ­laten gaan om hen te ontlopen. Volgens de curator, Franco Kamps, is sprake van ongeoorloofd handelen.

Lees ook: Reinaert ernstig in het nauw: schuldeisers zetten kliniek klem

De jaarrekening 2018 van de stichting Reinaertkliniek laat zien dat de kliniek steeds verder in het nauw komt. Het boekjaar werd afgesloten met een verlies van 220.000 euro en eigen vermogen van 136.000 euro.

Vordering

„Die rode cijfers hebben te maken met een vordering van de stichting op Clinic Services. Nu die bv failliet is, pakt de stichting dat verlies”, ziet de Maastrichtse zorgeconoom Wim Groot. „Daarmee is ook de stichting technisch failliet: immers, de schulden zijn groter dan het bezit.”

Het failliet van Clinic Services heeft ook gevolg voor de schuldenlast van de stichting. Die groeit van 23.000 euro in 2017 tot 526.368 in 2018. De artsen hebben nog 1,5 ton salaris tegoed, de verzekeraars 247.815 euro door overschrijding van gemaakte productieafspraken.

Haakman reageerde vrijdag niet op een verzoek om weerwoord. Nadat de inspectie in mei dreigde met een dwangsom vanwege tekortkomingen, zei hij dat „in onze ok’s alles op orde is”.