SP-leden: vertrek Meyer om omstreden spotje was niet nodig

Print
SP-leden: vertrek Meyer om omstreden spotje was niet nodig

Afbeelding: ANP

Heerlen / Hoensbroek -

De SP kraakt harde noten bij de bespreking van de teleurstellende uitslagen van de laatste verkiezingen. De kritiek van de plaatselijke afdelingen op de mislukte campagne voor de Europese verkiezingen en het omstreden Brusselmans-spotje is soms niet mals. Maar Heerlenaar Ron Meyer had zijn vertrek niet hoeven aankondigen, vindt een groot deel van de leden.

Een commissie gaat onderzoeken hoe de SP het tij kan keren en weer uit het slop kan geraken, kondigde het partijbestuur aan bij het begin van de zogeheten partijraad in Amersfoort. Daarbij komen vertegenwoordigers uit het hele land bijeen. Vooraf klonk kritiek van enkele SP’ers op de samenstelling van de commissie, die een flink aantal partijkopstukken telt.

Oorzaak

De commissie moet ook nagaan wat de oorzaak is van de reeks verkiezingsnederlagen, met als dieptepunt de Europese verkiezingen van vorige maand. De SP verdwijnt daardoor na twintig jaar uit het Europees Parlement.

Verscheidene leden vinden dat de partij die laatste campagne niet goed heeft aangepakt. Vooral het filmpje dat PvdA-rivaal Frans Timmermans als ‘Hans Brusselmans’ voor schut had moeten zetten, moet het ontgelden. De campagne speelde niet alleen ‘op de man’, maar wekte volgens criticasters ook ten onrechte de indruk dat de SP de Europese Unie wil verlaten. Door zulke spotjes voortaan voor te leggen aan een testpanel, denken meerdere afdelingen campagneflaters als het Brusselmans-filmpje te voorkomen.

Meyer

Voor partijvoorzitter Ron Meyer uit Heerlen, die zich de kritiek op onder andere het mede door hem bedachte spotje aantrok en eind dit jaar terugtreedt, klinkt juist lof. Veel leden betreuren zijn vertrek en spreken uit dat dit voor hen niet had gehoeven.

Voor een groep leden die vindt dat de partij zich te veel tegen de gevestigde orde keert en te hard is voor migranten, is minder geduld. Zij worden onder meer weggezet als deserteurs en krijgen het verwijt de partij te verdelen en te schaden.