Bereid je maar vast voor: zeldzaam warme plakkerige nachten op komst

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. © AD

Het wordt warm. Een hittegolf staat voor de deur en dat betekent voor velen maar een ding: puffen, steunen en zweten in een klam bed. De nachten worden na het weekend bijzonder warm, meldt Weerplaza. ,,Zeldzaam warm zelfs.”

Redactie

Volgens de weermannen is de kans groot dat na het weekend op veel plaatsen records worden gebroken als het aankomt op de minimumtemperaturen in de nacht.

,,Komt de minimumtemperatuur in een heel etmaal in De Bilt boven 19.4 graden uit, dan beleven we de warmste juninacht sinds het begin van de metingen in 1901.”

,,En blijft het op hetzelfde weerstation de temperatuur een heel etmaal boven 20 graden? Dan is het zelfs de eerste officiële tropennacht die ooit in juni is gemeten.”

Tropennachten

Wat kun je doen om het dragelijk te maken? ,,Maak van de komende nacht nog gebruik om koele lucht het huis binnen te laten stromen door de ramen open te laten staan, want de komende nachten zullen dus maar weinig verkoeling brengen, vertellen ze bij Weerplaza.

,,In de nacht naar maandag wordt het volgens de laatste berekeningen op de meeste plaatsen niet kouder dan 18 graden. In het zuiden van het land komt de temperatuur mogelijk niet eens onder 20 graden uit. In dat geval kunnen we spreken van tropennachten. De nacht naar dinsdag en regionaal de nacht naar woensdag verlopen waarschijnlijk nog warmer”, legt weerman Wilfred Janssen van Weerplaza uit.

Steden koelen ‘s nachts nauwelijks af

,,De komende dagen zullen we ‘s nachts enorme verschillen gaan zien tussen stedelijk gebied en het platteland. Op het platteland kan het relatief gezien nog enigszins afkoelen met minima rond 20 graden, in de steden kan het zomaar 4 tot 6 graden warmer blijven gedurende de nacht!”

Volgens Janssen komt dit doordat stenen en beton de warmte van overdag in de nacht langzaam afgeven. ,,Voor de mensen in vooral stedelijk gebied, maar ook in de grotere dorpen, is het dus van groot belang om het huis zo koel mogelijk te houden, anders zal het in de nachten echt geen pretje zijn.”

De bebouwde gebieden in het binnenland maken dus de grootste kans op extreem warme nachten. Later in de week kan een noordenwind voor enige verkoeling zorgen.

In het zuiden en zuidoosten kan het ook na dinsdag zeer warm blijven in de nachten. Ook overdag zijn enorme verschillen tussen stedelijk gebied en platteland mogelijk. ,,Uit de wind en in de zon kan het makkelijk 3 of 4 graden warmer worden in de stad dan onder dezelfde omstandigheden op het platteland”, sluit Janssen af.

Lees ook: Tropische hitte op komst: het belangrijkste is om kalm te blijven

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee