Duitse politie nog druk met klimaatacties

Demonstranten blokkeren een spoorlijn.

Demonstranten blokkeren een spoorlijn. © AFP

Klimaatprotesten in het gebied tussen de Duitse steden Aken en Keulen houden ook zondag de politie bezig. Na de bestorming van een dagbouwmijn ten zuiden van Mönchengladbach door honderden activisten, waren er zondagochtend nog ongeveer 250 in de mijn.

Redactie

Het gaat om een grote bruinkoolmijn bij de plaats Jackerath. De politie heeft de groep demonstranten naar eigen zeggen onder controle en brengt ze groepsgewijs weg. Elders blokkeren ongeveer 800 demonstranten een spoorlijn.

Lees ook: Brand tankstations bij Duitse klimaatbetoging

De klimaatacties begonnen vrijdag in Aken waar ongeveer 40.000 activisten bijeen kwamen. Zaterdag waren er op diverse plekken acties. Bij confrontaties raakten acht politiemensen gewond. Volgens de politie waren er ook onder de demonstranten gewonden maar die hebben zich niet gemeld.

Aanklagen

De politie hield een groot aantal demonstranten aan, maar gaf geen exacte aantallen. Ondanks waarschuwingen drongen zaterdag grote groepen actievoerders de open mijn in. De aangehouden personen kunnen worden aangeklaagd wegens huisvredebreuk en het niet opvolgen van aanwijzingen van de politie. De politie wees kritiek van de hand dat gearresteerde activisten urenlang geen water of voedsel kregen.

De politie houdt zondag rekening met nieuwe acties en houdt manschappen achter de hand.

Lees ook: Lange en vrolijke mars in Aken voor het behoud van de planeet

© AFP

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee