RIVM: Vanaf nu hitteplan in Limburg

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. © iStock

Het RIVM heeft vanaf zondag het hitteplan geactiveerd. Dat betekent vooral dat mensen wordt gevraagd extra op elkaar te letten, vooral op ouderen en kinderen. Het hitteplan geldt voor de provincies Limburg, Brabant, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Flevoland.

Redactie

Volgens het KNMI kan het zondag op sommige plaatsen al meer dan 28 graden worden.

Het is warm vandaag. En dat blijft de komende dagen zo. Voor veel mensen betekent dat genieten, voor veel anderen is het minder fijn. Voor groepen kwetsbare mensen brengt het zelfs risico’s met zich mee. Daarnaast is de zonkracht hoog waardoor de huid snel kan verbanden.

Vanaf maandag wordt het op sommige plekken meer dan 30 graden. Vooral in het midden, zuiden en oosten van het land wordt het warm. In het zuidoosten lijkt het warme weer de hele week aan te houden, in de kustprovincies lijkt het minder lang te duren. Ook de nachten blijven warm; het wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Er is weinig wind en de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het benauwd aan kan voelen.

Extra aandacht

Het hitteplan is in feite een waarschuwing voor hitte en de risico’s die dit met zich mee kan brengen en een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico’s met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Maatregelen tegen de zon en de hitte

• Drink voldoende;

• Draag dunne kleding die bescherming biedt tegen verbranding door de zon;

• Zoek de schaduw op;

• Smeer de huid in met zonnebrand;

• Beperk lichamelijke inspanning in de middag;

• Houd de woning koel door zonwering, ventilator of airconditioning;

• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.