OTTO wil terugkeer van vergunningsplicht voor uitzendbureaus

© Getty Images

OTTO Work Force pleit voor het opnieuw invoeren van de vergunningsplicht voor alle uitzendbureaus in Nederland.

Stefan Dölcken

Ook wil het Limburgse uitzendbedrijf dat er strengere en eenduidigere regels komen voor alle accommodaties waar arbeidsmigranten worden gehuisvest. Volgens OTTO Work Force is er in Nederland nu sprake van ,,wildgroei” en komt het regelmatig tot misstanden - uitbuiting, concurrentievervalsing en belastingontwijking.

Dat straalt negatief af op bonafide bedrijven en bezorgt Nederland in de ogen van arbeidsmigranten een slecht imago, zegt OTTO-directeur Frank van Gool. „Nederland telt inmiddels ruim 14.200 uitzendbureaus, een groei van ruim 10.000 sinds 1998, toen de vergunningsplicht is afgeschaft. Na ruim twintig jaar moeten we constateren dat de zelfregulering is mislukt. Aan de onderkant van de markt is teveel mis. Dat is maatschappelijk onaanvaardbaar”, aldus Van Gool.

Bekwaamheid

Naast herinvoering van de uitzendvergunning pleit hij voor een certificaat van bekwaamheid voor elk uitzendbedrijf. Ook wil hij dat alle uitzenders - naar Belgisch voorbeeld - een potje van 100.000 euro creëren, waarop aanspraak gedaan kan worden als het bedrijf in zwaar weer komt en niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Volgens Van Gool is er daarnaast veel mis met de huisvestiging van arbeidsmigranten.

Hij wil daarom hogere minimumeisen voor panden waar buitenlandse werknemers verblijven. OTTO Work Force exploiteert via dochterbedrijf KAFRA zelf vier locaties. De nieuwste in Sevenum (plek voor ruim 400 werknemers) wordt maandag officieel geopend. „We willen dat elke accommodatie voor arbeidsmigranten jaarlijks wordt gecontroleerd en niet bij wijze van steekproef, zoals nu. Daarmee voorkom je misstanden die nog regelmatig aan het licht komen.”

Hoger plan

Ook moet er van hem een ‘sterrensysteem’ komen, vergelijkbaar met dat van hotels, waardoor iedere werknemer vooraf op de hoogte is van de kwaliteit van de huisvesting. Van Gool wil met zijn oproep naar eigen zeggen een bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat over de omgang met arbeidsmigranten en de branche ,,naar een hoger plan” tillen.

,,Dat is nodig om aantrekkelijk te blijven voor arbeidsmigranten. Die zijn nu en in de toekomst keihard nodig zijn om ons huidige welvaartsniveau in stand te kunnen houden.” Hij refereert onder meer aan een Kamerbrief van minister Wouter Koolmees (Werkgelegenheid) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) over het onderwerp, waarin de bewindslieden namens het kabinet een integrale aanpak van de problematiek aankondigen samen met gemeenten, sociale partners en controlerende partijen.

In april dit jaar werd een motie van SP-Kamerlid Jasper van Dijk om de vergunningsplicht voor uitzenders weer in te voeren overigens nipt verworpen door de Tweede Kamer.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal