Oppositie wint in Istanboel: pijnlijke nederlaag voor Erdogan

© AP

De Turkse president Erdogan lijdt ook bij de herhaling van de burgemeestersverkiezingen in Istanboel een historische nederlaag. Oppositiekandidaat Imamoglu van de seculiere partij CHP stevent af op de winst, met een voorsprong van bijna tien procent op Yildirim, Erdogans partijgenoot en jeugdvriend.

Redactie

Imamoglu bedankte alle medewerkers en kiezers voor de zege. Zijn tegenstander, voormalig premier Binali Yildirim, had eerder al zijn nederlaag erkend. Er is sprake van ‘een politieke aardverschuiving van ongekende omvang’, aldus de Turkse analist Kadri Gürsel. De uitslag is een bijzonder harde klap voor Erdogan, die eerder nog zei: ‘wie Istanboel wint, wint ook Turkije’.

Rechtsstaat

Oppositiekandidaat Imamoglu claimt dat een stem op hem ook een stem voor de democratie en voor de rechtsstaat is. Die zijn in de afgelopen 17 jaar onder Erdogan steeds verder uitgehold.

Dit zijn de moeilijkste verkiezingen voor Erdogan in de grootste -en met een begroting van 3,5 miljard euro- rijkste stad van Turkije. Binali Yildirim (63), Erdogans jeugdvriend, politiek zwaargewicht en voormalig premier, was als grote troef naar voren geschoven, maar staat dus op grote achterstand tegen nieuwkomer Ekrem Imamoglu (49).

Deze verkiezingen werden gezien als een grote test, niet alleen voor Erdogan maar ook voor wat er nog over is van de Turkse democratie.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee