Zwembad De IJzeren Man start met nieuw zwemlesconcept

Print
Zwembad De IJzeren Man start met nieuw zwemlesconcept

Heidi Janssen, Yvonne Botden en Martijn Witjes presenteerden het nieuwe zwemlesconcept. Afbeelding: Arjanne van Voorst

Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Wie herinnert zich niet de zwemles? Terwijl de een moeiteloos het A-, B- en C-diploma haalde, was het voor de ander een drama. Vanaf 19 augustus start zwembad De IJzeren Man in Weert met een nieuw systeem om zwemlessen leuk en eigentijds te maken.

„Het gaat erom dat kinderen plezier hebben in het leren zwemmen. Dat ze zwemmen als iets positiefs ervaren. Wie zwemmen leuk vindt, blijft langer zwemmen en vergroot daardoor zijn zwemvaardigheden. In Nederland met zijn vele open wateren is dat geen overbodige luxe,” vertelt Yvonne Botden, directeur van zwembad De IJzeren Man. „We gaan echt voor de beleving,” vult marketing- en communicatiemedewerkster Heidi Janssen, aan. „In de bestaande systemen ontbrak het daaraan. Daarom hebben we een eigen zwemlesconcept bedacht rond de kunde en vaardigheden van verschillende zeedieren.”

Tijdens de zwemles gaat een walvismascotte Bliss samen met de kinderen op reis langs verschillende zeedieren. De reis begint bij de krab die zich nog wat onwennig in het water voortbeweegt. Tijdens deze lessen maken de kinderen voorzichtig kennis met het water. Dan volgt de zeepaard met zijn sterke lijf, waarmee die verticaal in het water staat. De kinderen doen hier oefeningen om sterke beenspieren te krijgen. Tot slot komen ze bij de octopus die zich helemaal vrij in het water beweegt en allerlei kunstjes kan. In totaal zijn er zes zeedieren die de kinderen in twaalf stapjes onderweg naar het C-diploma tegenkomen.

De medewerkers van het zwembad zijn vanaf het begin betrokken geweest bij de uitwerking van het nieuwe zwemlesconcept. Een proces dat in totaal anderhalf jaar duurde. „In het huidige systeem duurt het soms lang voordat een kind naar een volgende groep mag. Door het zetten van twaalf kleinere stappen volgen er meer en vaker succeservaringen en dat is goed voor het zelfvertrouwen van het kind,” zegt Martijn Witjes, coördinator zwemlessen. Bij de nieuwe start van het seizoen kunnen ook de huidige deelnemers kiezen voor het nieuwe concept met een rugzakje, een handdoek met alle zeedieren erop en een boekje met voorleesverhaal. De stickers en buttons krijgen ze bij de overstap naar een volgend groepje. Bij iedere diploma-uitreiking ontvangen de kinderen een medaille en zorgt de mascotte voor een extra feeststemming.