Ut Overgerdien nog 1 keer op DOK6 podium met jubileumvoorstelling

Print
Ut Overgerdien nog 1 keer op DOK6 podium met jubileumvoorstelling

Ut Overgerdien gekiekt tijdens een hilarisch repetitiemoment. Afbeelding: Jac Willekens

Panningen -

Voor het derde lustrum van Ut Overgerdien klimmen Elise van Wordragen, Marijke Kleuskens, Carla Lemmen, Angelique Hermans, Francis Beeker en Marijke Gijsen dit najaar nog één keer op het podium van DOK6 met hun jubileumvoorstelling ‘Geit ut door?’. Daarna keert Ut Overgerdien terug naar de basis: het zingen van liedjes op aanvraag in kleinere settings.

Ut Overgerdien bestond oorspronkelijk uit acht dames. Nicole Tubee en Len van Lier besloten na een aantal jaren om te stoppen. Voor de overige zes stond als een paal boven water: „Wij gaan door.” Met kleine muzikale sketches schotelen ze het leven van alledag voor aan hun publiek. „We hebben ontzettend veel plezier in het zingen van liedjes”, vertelt Marijke Gijsen. Daar ligt ook de oorsprong van Ut Overgerdien. Gestart als ‘vastelaovesgroep’ zongen ze vijftien jaar geleden hun eerste vastelaovessjlager. „Dat was nu niet direct een daverend succes”, weet Marijke zich nog te herinneren met een brede glimlach. „Maar het was wel het begin van wat Ut Overgerdien nu is.” Hoewel het zingen van vastelaovessjlagers de dames goed beviel, viel vooral de uitvoering van de liedjes bij het publiek in de smaak. Steeds vaker kregen ze de opmerking: ‘jullie zouden iets op de Dörper Zittingen moeten doen’. Het zestal gaf gehoor aan die wens en al snel lonkte een vervolg. Marijke: „We hadden echt plezier aan het bedenken en uitvoeren van die sketches. Een volgende uitdaging was een eigen theatervoorstelling in DOK6. Dat realiseerden we in 2014 met onze eerste voorstelling ‘blej met uch’.” De dames kregen de smaak goed te pakken en kwamen in 2016 met de tweede theatershow ‘koffers’ op de planken. Vanwege andere tijdrovende bezigheden besloten ze dat het tevens de laatste grote show zou zijn, tot het vijftienjarig bestaan van de groep in beeld kwam. “Dat konden we toch niet zomaar stilletjes voorbij laten gaan? Dus besloten we: nog één keer dan? Maar het wordt wel definitief de allerlaatste”, laat Marijke resoluut weten.

Tovermouw

Marijke Gijsen, bekend van vele vastelaovessjlagers, liedjes en gedichten, is verantwoordelijk voor de teksten. „Ze schijnt een soort tovermouw te hebben”, laat mede-gerdien Francis Beeker weten. „Daar schudt ze moeiteloos teksten uit, geïnspireerd op alledaagse en herkenbare gebeurtenissen, die ze vervolgens op een verrassende en bijzondere manier in liedjes weet te gieten. Die liedjes komen als vanzelf tot leven tijdens onze repetities, voorzien van een typisch ‘gerdiene-sausje’ door inbreng van degene die daar een leuk idee bij heeft. Of hilarische momenten die een plek krijgen in de liedjes of als korte sketch worden uitgebeeld. We gaan daarbij helemaal op gevoel te werk. Er komt geen derde persoon aan te pas.”

Alles in eigen hand

Een cabaretgroep bestaande uit zes vrouwen is redelijk uniek. Vooral als je weet dat het zes sterke karakters zijn. „We zijn met ons zessen gelijkwaardig verantwoordelijk voor de hele voorstelling. Als dirigent, regisseur, zanger en speler. Als een liedje een typetje nodig heeft, dient de juiste persoon zich altijd vanzelf aan. We plannen niets van tevoren. Zo’n voorstelling ontstaat spontaan en groeit gaandeweg. In goede harmonie”, verklapt Carla Lemmen. „200 procent plezier staat bij ons voorop. Het enige dat we uit handen geven zijn de arrangementen. De rest doen we allemaal zelf.” De zes ‘gerdiene’ zijn terecht trots op wat ze tot nu toe gedaan hebben. „Maar we houden er niet van om ons op de borst te kloppen hoor”, haast Angelique Hermans zich snel te zeggen. „We hebben samen leuke dingen mogen creëren zoals liedjes die de liedjesmiddag in Helden verschillende keren wonnen of waarvoor we de presentatieprijs hebben gehad. En ook de P&M liedjesbokaal hebben we met ons zessen als eens in de lucht mogen tillen. De sketches op de Dörper Zittingen en nu dus onze derde theatervoorstelling.”

Jubileumvoorstelling

In ’Geit ut door?’ blikken ze terug op die vijftien jaar Ut Overgerdien in combinatie met nieuwe liedjes voorzien van humor, spitsvondige dialectteksten en ruimte voor de gevoelige snaar. Voor de voorstelling op zondag 29 september (14.30 uur), donderdag 31 oktober (20.15 uur) en vrijdag 1 november (20.15 uur) zijn nog kaarten beschikbaar bij DOK6 of via www.dok6.eu. Want stel dat het doorgaat, dan wil je er toch zeker bij zijn?