Bruinkoolprotesten

Activisten bezetten bruinkoolbaggermachine

Print
Activisten bezetten bruinkoolbaggermachine

Politieagenten bij een baggermachine in de bruinkoolmijn van Hambach. Afbeelding: EPA

Zeven vrouwen hebben maandagochtend zes uur lang een grote baggermachine in de bruinkoolmijn van Hambach bezet. De politie maakte rond 11 uur een eind aan de actie.

De vrouwen hadden zich op 80 meter hoogte vastgeketend aan het reusachtige gevaarte. Op social media zijn foto’s te zien van spandoeken die aan de baggeraar waren bevestigd. De graafwerkzaamheden in de grote bruinkoolmijn werden gedurende zes uur stilgelegd. De vrouwen hadden hun vingertoppen vastgelijmd en hun gezichten beschilderd. Ze weigerden vrijwillig uit de baggermachine te komen. Klimspecialisten van de politie wisten de vrouwen uiteindelijk naar beneden te halen. Ze zijn voorlopig vastgezet en worden vervolgd voor huisvredebreuk, vernielingen en verstoring van de openbare orde.

Het actiecollectief Ende Gelände steunde de actie, maar schrijft dat de bezetting niet door Ende Gelände is georganiseerd: „We willen niet pronken met andermans veren.”

Traangas en wapenstokken

Ende Gelande was de afgelopen dagen iets noordelijker actief, in de bruinkoolmijn Garzweiler 2. Honderden activisten wisten zaterdag die diepe mijn binnen te dringen door een politiekordon te doorbreken. Daarbij zette de politie traangas en wapenstokken in. Zowel van de zijde van de politie als van de actievoerders belandden mensen met verwondingen in het ziekenhuis. De demonstranten wisten ook door te dringen tot een gebouw bij de bruinkoolmijn. De politie pakte meerdere mensen op.

Activisten bezetten bruinkoolbaggermachine
Twee tankstations van energiebedrijf RWE in Mönchengladbach werden zaterdag in brand gestoken. De politie gaat ervan uit dat het te maken heeft met de protesten.

Fridays for Future

De klimaatdemonstraties in de Duitse grensstreek begonnen vrijdag in Aken. Toen deden tienduizenden scholieren en studenten uit zeventien landen mee aan een betoging in het kader van Fridays for Future. Enkele duizenden scholieren reisden een dag later naar de Krefeld om in gele kleren te demonstreren voor het behoud van de dorpjes Keyenberg en Kuckum die van RWE moeten wijken voor de uitbreiding van Garzweiler.

Zover bekend hebben geen of weinig scholieren van Fridays for Future deelgenomen aan de gelijktijdige bezetting door Ende Gelände van de Garzweilermijn. Zondagmiddag was de Garzweilermijn weer ontruimd.

Lees ook: Lange en vrolijke mars in Aken voor het behoud van de planeet