Met een sloep slalommen langs de bogen van de Sint Servaasbrug

Print
Met een sloep slalommen langs de bogen van de Sint Servaasbrug

De slalom als finale van de race. Afbeelding: MWC

Maastricht / Itteren -

Voor de tweede keer gaan op zaterdag 29 juni, in de Maas bij Maastricht, ruim vierhonderd deelnemers met hun boot het water in voor de sloeproeiwedstrijd ‘Slaag op Moojer Maos’. Het belooft een spectaculaire race te worden, met een opvallende slalom langs de bogen van de Sint Servaasbrug.

Stel het je eens voor. Het is zaterdag bloedheet, je hebt bijna achttien kilometer over de Maas geroeid langs de mooiste plekjes van Maastricht en België en moet dan vervolgens als extra uitdaging nog manoeuvreren langs de bogen van de Sint Servaasbrug. Het staat de roeiers van de sloepwedstrijden zaterdag in Maastricht te wachten.”Het is een uitzonderlijke hindernis”, vertelt organisator Ton Hendriks van de Maastrichtse Water Sport Club (MWC). ”We hebben het vorig jaar zelf bedacht en de bond keurde het goed. De Sint Servaasbrug is natuurlijk een uniek stukje Maastricht en probeer maar eens met een sloep waarin acht tot twaalf roeiers zitten, te slalommen onder de brug door. Ik kan je verzekeren dat is zwaar.” Bij die wedstrijd is de Rob van Voorden wisseltrofee te verdienen voor beste ‘stuurmens’.

Promoten

Voor de roeiers is het zwaar, maar voor de toeschouwers die vorig jaar in groten getale op de Sint Servaasbrug stonden te kijken, is het genieten. Ook dit jaar hoopt MWC weer op veel publieke belangstelling. Het evenement wordt gehouden om het sloeproeien in Maastricht en in Limburg te promoten. Dat is het doel van de watersportvereniging. Een paar jaar geleden schafte MWC een sloep aan met het plan om wedstrijden te gaan organiseren. ”We hadden ons aangemeld bij de federatie en binnen een jaar kwam er een plek in een weekend vrij. Vervolgens hebben we die mogelijkheid aangegrepen”, vertelt Hendriks.

Goed doel

In 2018 gaf gouverneur Theo Bovens het startschot, nu is de eer aan de Maastricht wethouder Bert Jongen. Dit jaar is het evenement ook tevens het beginpunt van een collecte voor een goed doel. De watersportvereniging wil geld ophalen voor het Jonge brein onderzoekfonds Limburg. Dit fonds steunt mensen met een hersenaandoening en het opgehaalde geld komt ten goede aan de afdeling kinderneurologie van het Maastricht UMC+. “Ik heb zelf verleden jaar een herseninfarct gehad”, vertelt Hendriks. “Voor mij persoonlijk wilde ik graag iets verbinden aan dit evenement en ik vond dit een goed initiatief. Wij als volwassenen hebben natuurlijk al genoeg gemaakt, maar dat een kind zoiets moet meemaken, dat is vreselijk.” Tijdens het evenement zullen er collectebussen staan waarin mensen een bijdrage kunnen doneren.

De circa 400 deelnemers gaan zaterdagmiddag vanaf half één langs een parcours dat voert over de Maas en rondom de grindgaten, een stukje België en via het gouvernementsgebouw en de Sint Servaasburg terug naar de finish aan de Hoge Kanaaldijk. De deelnemers starten om de minuut en de langzaamste boot mag als eerste vertrekken. Het is de enige wedstrijd in het zuiden van het land. Normaal gesproken zijn de wedstrijden in Friesland of Noord-Holland.

Er zijn verschillende races voor zowel mannen als vrouwen. Ook is er een aparte drakenbotenrace. ,,Dat is een extraatje. Deze boten vallen niet onder de roei- of kanodiscipline. De drakenboot komt oorspronkelijk uit China en is circa 12,5 meter lang met achttien personen plus een stuurman en trommelaar aan boord zitten. “Voor toeschouwers is dit uniek om te zien. De trommelaar geeft het peddelritme aan voor de roeiers en de stuurman bepaalt de koers”, vertelt Hendriks. De eerste boten zullen zaterdagmiddag rond drie uur finishen.