Herstart reactor Tihange uitgesteld tot dinsdag

Print
Herstart reactor Tihange uitgesteld tot dinsdag

De kerncentrale in Tihange. Afbeelding: ANP

De herstart van reactor 2 van de kerncentrale in het Belgische Tihange 2 is uitgesteld tot dinsdagavond. Het is de derde keer dat de herstart een dag wordt opgeschoven, omdat er nog tests en controles plaatsvinden. De planning is nu dat de reactor dinsdag om 23.00 uur weer wordt aangezet, zegt exploitant Engie Electrabel.

De reactor werd stilgelegd toen bij onderhoud vorig jaar augustus bleek dat het beton in het bunkergebouw waarin noodsystemen zoals pompen en dieselgeneratoren staan, er slecht aan toe was. Bij de reparatie bleek dat het gewapende beton niet goed was aangebracht. Na de nodige versterkingen gaf het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) onlangs toestemming voor de herstart.

Lees ook: Reactor Tihange na 10 maanden weer opgestart

Zorgen

Buurlanden zijn bezorgd over de veiligheid van de twee Belgische centrales bij Luik en Antwerpen. De complexen in Tihange en Doel tellen in totaal zeven reactoren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen