Heerlen zoekt burgemeester met netwerk in Den Haag en Brussel

Print
Heerlen zoekt burgemeester met netwerk in Den Haag en Brussel

Afbeelding: ANP XTRA

Heerlen / Hoensbroek -

Heerlen is op zoek naar een burgemeester die deuren kan openen bij het Rijk in Den Haag en de Europese Unie in Brussel. Dat staat in de profielschets voor de nieuwe burgemeester.

De gemeente verwacht dat de nieuwe burgemeester de Regiodeal uitbouwt. Daarbij moet het niet bij de 40 miljoen blijven die het Rijk eind vorig jaar voor de regio Parkstad uittrok, die moet leiden tot 250 miljoen euro om achterstanden in deze regio weg te werken.

Regiodeal

Het doel van de regiodeal is om de komende 4 jaar voor ongeveer 500 miljoen euro aan investeringen teweeg te brengen, schrijft de gemeente Heerlen in de profielschets. Daarbij werkt Heerlen samen met partijen als IBA Parkstad en de provincie Limburg. Het valt of staat echter met bijdragen van het Rijk of de Europese Unie.

Daarom ‘wordt nadrukkelijk van de nieuwe burgemeester verwacht dat hij/zij vanuit een bestaand netwerk deuren opent in Den Haag en Brussel die ons helpen met het verder invullen van de regiodeal en de totstandkoming van een nationaal programma’, staat in de schets.

Nationaal programma

De Haagse contacten van de opvolger van waarnemend burgemeester Emile Roemer moeten er tevens toe leiden dat er een nationaal programma voor Zuid-Limburg komt. Daarvoor moet eerst ‘de samenwerking met Den Haag naar een hoger en structureel niveau’. De nieuwe burgemeester moet ‘het goed bekende gezicht van de regio bij provincie, Rijk en Brussel’ zijn.

Ook binnen de eigen regio wordt van de burgemeester verwacht dat hij of zij de samenwerking zoekt. ‘Wij zoeken een burgemeester die in staat is burgers en andere partijen in de stad en regio aan zich te binden. Een leider die er voor zorgt dat mensen zich gehoord voelen en op het juiste moment betrokken worden.’

De gemeente verwacht verder van de nieuwe burgemeester dat deze zich flink manifesteert op het thema openbare orde en veiligheid. Hier worden durf en visie van de burgemeester verwacht, en moet hij of zij stevige interventies aangaan.

Geactualiseerd

De nieuwe profielschets is gebaseerd op de profielschets uit de benoeming in 2015, die geactualiseerd is. Toen werd Ralf Krewinkel door de gemeenteraad voorgedragen en door de minister benoemd als burgemeester van Heerlen. Tijdens de raadsvergadering van woensdag zal de gemeenteraad de profielschets definitief vaststellen. Daarna kan gouverneur Theo Bovens de vacature openstellen.