RIVM doet onderzoek naar verhoudingen tussen burgers en veehouders in Venray

Print
RIVM doet onderzoek naar verhoudingen tussen burgers en veehouders in Venray

Nergens in Limburg werd in 2011 zoveel fijnstof gemeten als op de Vredeweg in Vredepeel bleek uit metingen van het RIVM. Het leidde tot de nodige discussie over de manier van meten. Nu meet het RIVM opnieuw op diverse plekken in Venray, maar nu in goed overleg met zowel veehouders als omwonenden. Afbeelding: Stefan Koopmans

Venray -

Hebben burgers er vertrouwen in dat veehouders zich aan de afgesproken regels houden? En hoe zit dat andersom? Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) wil met een enquête onder inwoners van Venray erachter komen hoe omwonenden, veehouders en betrokken ambtenaren zich tot elkaar verhouden.

Het onderzoek vindt plaats in het kader van het project Boeren en Burgers. In dit project, dat landelijk voor het eerst uitgevoerd wordt, gaan veehouders en omwonenden in Venray een jaar lang de luchtkwaliteit meten. Dat gebeurd in de stal, vlakbij de stal, maar ook verder weg. Met het project moet enerzijds overlast van stank en schadelijke stoffen uit onder meer stallen teruggedrongen worden, maar ook de vertrouwensband tussen burgers, veehouders en overheden verbeterd worden.

De enquete is hier te vinden.