Tot levenslang veroordeelde Limburger die ex-vrouw vermoordde is uitgeleverd

Print
Tot levenslang veroordeelde Limburger die ex-vrouw vermoordde is uitgeleverd

Afbeelding: HBVL/ Yorick Jansens

Maastricht / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Sittardenaar Lei B. (71) is door Spanje uitgeleverd aan België. Hij heeft inmiddels bij het hof van assisen van Tongeren verzet aangetekend tegen zijn levenslange celstraf. De kans dat het volledige proces opnieuw moet , is ‘heel groot’.

B. werd op 7 mei bij verstek veroordeeld door een volksjury voor de moord op zijn ex-vrouw, Josée Widdershoven (64). Eind 2009 kwam Widdershoven, een voormalige kleuterjuf, op brute wijze om het leven. Vijf kogels doorboorden haar lichaam toen ze haar auto in haar garage in Vucht bij Maasmechelen wilde parkeren.

Tijdens de zitting omschreef de voorzitter van het Tongerse assisenhof Camiel Liesens het gebruikte geweld als ‘een executie’.

Voortvluchtig

B. zelf was niet bij het assisenproces in Tongeren aanwezig: hij bleek voortvluchtig. Ook zijn advocaat John Maes had ‘geen mandaat’ om B. tijdens de zitting te verdedigen. B. werd uiteindelijk eind mei dankzij de inspanningen van een speciaal team van de Belgische politie bij de Spaanse stad Calp, niet ver van Benidorm, aangehouden.

Het proces tegen B. liet tien jaar op zich wachten. Al de dag na de moord op Widdershoven vluchtte B. naar de Provence in Frankrijk. Hij werd in die tien jaar tijd twee maal opgepakt en kwam telkens met andere alibi’s en theorieën. Bij gebrek aan bewijs werd hij tot twee keer toe vrijgelaten gedurende het onderzoek. B. vestigde zich vervolgens in Goes. In de aanloop van het proces bleek hij echter spoorloos te zijn.

Opnieuw

Op 2 juli zal een besluit worden genomen over het door B. aangetekende verzet. De kans dat het proces opnieuw zal moeten plaatsvinden, is ‘heel groot’ volgens een woordvoerder van het parket van Antwerpen: „Dit nieuwe proces zal dan waarschijnlijk in het najaar of in de winter van 2019 plaatsvinden.”