Zomerserie: Op bezoek in... Noorbeek

‘De verenigingen verbinden Noorbeek’

Print
‘De verenigingen verbinden Noorbeek’

Maroos Somers en haar man Ruud. Afbeelding: Familie Somers

Noorbeek -

In de zomerserie van VIA Limburg belicht de redactie elke week een leuk dorp of fraaie wijk uit de regio. Deze week vertelt Maroos Somers (55) over Noorbeek in de gemeente Eijsden-Margraten.

Je bent voor de derde keer koningin van de schutterij van Noorbeek, hoe is dat?

,,Ja dat is wel heel erg bijzonder om mee te maken. Mijn man Ruud Somers heeft de vogel afgeschoten nadat hij dat in 2011 en 2013 ook al eens deed. Ik ben al 45 jaar lid van de schutterij en zit twaalf in het bestuur.”

De schutterij is een belangrijke vereniging in Noorbeek, hoe zit het met verenigingsleven in het dorp?

,,Noorbeek is een heel hecht dorp. Het zou niet voor te stellen zijn als er geen schutterij, harmonie en voetbalclub meer zouden zijn. De schutterij verbindt het dorp en de toeristen die komen, kijken vervolgens hun ogen uit.”

Vertel je de toeristen over de tradities van Noorbeek?

,,Ik werk bij Herberg Sint Brigida in Noorbeek en daar komen veel toeristen. Ze vinden de schutterij en heel interessant en willen graag weten wat het inhoud. Of ze er speciaal voor naar Noorbeek komen, weet ik niet. Ik denk de meesten vooral om te wandelen en te fietsen.”

Noorbeek is een klein dorp, is er nog veel jeugd?

,,Er is een nieuw project met woningen waardoor ouderen daarheen kunnen verhuizen en er vervolgens huizen vrij komen voor de jeugd. Maar het zijn er maar beperkt, veel jongeren trekken weg, maar we zien dat ze desondanks wel lid en betrokken blijven bij de verenigingen in het dorp.”

Ben je veel bezig met het wel en wee van Noorbeek?

,,Ik ben vooral bij de schutterij en de drumband betrokken, maar ik ben wel geïnteresseerd over hoe het met het dorp gaat. Ik probeer zo goed en zo kwaad als het kan mijn steentje bij te dragen aan het verenigingsleven, maar het is niet zo dat ik als Koningin een ambassadrice van Noorbeek ben.”