America en Griendtsveen eren ‘baas van de truttenschudder’

Print
America en Griendtsveen eren ‘baas van de truttenschudder’

DAF. Zondag rijden er circa 300 tussen Griendtsveen en America. Afbeelding: Stichting Werkgroep Oud America

America / Griendtsveen -

Een stuk of driehonderd DAF-auto’s -oude en moderne trucks, truttenschudders met pientere pookjes en alles wat daartussenin zit-, een DAF-expositie en een kunstwerk. Op zaterdag en zondag 29 en 30 juni staan Griendtsveen en America in het teken van Hub van Doorne, grondlegger van DAF en kind van beide dorpen.

Ruim baan voor de DAF. Het zal op zondag 30 juni voor een aantal straten in Griendtsveen en America gelden. De weg die de grote DAF-baas Hub van Doorne elke dag heeft gelopen toen hij als kleine jongen in Griendtsveen woonde en in America naar de lagere school ging, wordt die dag voor alle verkeer afgesloten. „Alleen de Midden-Peelweg blijft open”, zeggen Frans Maas en Hay Mulders van het organiserende comité. „We kregen het verkeerstechnisch niet voor elkaar om ook die weg dicht te krijgen.” Maar voor de rest is het zondag ‘DAF only’ op de oude schoolroute van Hub.

Defilé

Circa driehonderd DAF-auto’s zullen daarnaast zondag in defilé langs het geboortehuis van Hub rijden. Dat huis staat aan de Pastoor Jeukenstraat in America, tegenover het veelbezongen café Boëms Jeu. Kleine Hub wordt er op 1 januari 1900 geboren als zoon van de smid. Als Hubke ongeveer anderhalf is, verhuist het gezin naar Griendtsveen. Tot zijn twaalfde blijft de latere grootindustrieel die in 1932 met broer Wim Van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek opricht - later wordt dat van Doorne’s Automobiel Fabriek - in Griendtsveen wonen.

„Totdat de organisatie van Horst aan de Maas 800 Griendtsveen benaderde voor dit DAF-weekend, wist in ons dorp nauwelijks iemand dat Hub van Doorne ooit in Griendtsveen heeft gewoond”, zegt Maas. En ook in America heeft de beroemde oud-inwoner niet altijd de eer gekregen die hij verdient. Komt wellicht, doordat hij niet meer in Limburg woonde toen hij de man van de automatische versnellingsbak werd die ook vrachtwagens bouwde, aanhangwagens, legervoertuigen, opleggers en personenauto’s die in de jaren zeventig van de vorige eeuw altijd de roemruchte achteruitrijraces van het tv-programma Te Land, Ter Zee, en in de Lucht wonnen.

Innig contact

Toch heeft de grootindustrieel met 166 octrooien op zijn naam altijd een innig contact gehouden met zijn geboortedorp America. Dat blijkt onder meer uit brieven die de DAF-topman met enige regelmaat naar Meister Rongen stuurde, in zijn tijd een belangrijk man voor de Americaanse gemeenschap. Zo schrijft Van Doorne bijvoorbeeld dat hij de vrijheid heeft genomen om een biljet van honderd gulden bij te voegen voor de plaatselijke fanfare. „Van Doorne is altijd heel sociaal betrokken gebleven bij America”, zegt Hay Mulders. „Daarom is het vreemd dat er pas sinds 1999 een klein bordje op zijn geboortehuis is geschroefd met een beetje informatie.”

Het DAF-weekend zal daar voorgoed verandering in brengen, denkt Hay Mulders. Zo wacht er nu aan de zijgevel van Hubs geboortehuis een groot, roestvrijstalen kunstwerk achter een doek op onthulling. Die vindt op zondagmorgen plaats onder toeziend oog van onder meer een twaalftal familieleden van Hub, die in 1979 op 79-jarige leeftijd is overleden, en een aantal hoge heren van de huidige DAF-fabrieken. Een expositie over DAF in het Peelmuseum - onder meer de F3-racewagen van DAF uit de privécollectie van de familie Van Doorne, een DAF-truck waarmee Jan de Rooy Parijs-Dakar heeft gereden en een DAF 55 van de London-Sydney Marathon zijn hier te zien - en een DAF-toertocht door de gemeente Horst aan de Maas op zaterdag maken het eerbetoon aan Hub van Doorne compleet.

Boekje en een ‘rijdend regenjasje’

Het ‘rijdende regenjasje’ is een eenpersoons autootje, bedoeld voor bijvoorbeeld wijkverpleegsters, dat Hub van Doorne in 1947 heeft bedacht. Het voertuig is nooit in productie genomen. Maar in circus ’t Hoefke (Van Doorne heeft ook een circus gehad) heeft altijd een ‘rijdend regenjasje’ meegelopen. Het is één van de vele verhalen die voorbij zullen komen tijdens het DAF-weekend op 29 en 30 juni. Zo heeft Ab Rongen een boek met veel foto’s en wetenswaardigheden gemaakt dat dit weekend te koop is. De toertocht van DAF-voertuigen door de zestien dorpen van Horst aan de Maas start zaterdag om 10.00 uur. Die dag is ook de DAF-expo in het Peelmuseum van 10.00 tot 17.00 geopend. Ook in De Zaal in Griendtsveen is een expositie. Zondag rond 10.30 uur wordt het kunstwerk aan de gevel van Van Doornes geboortehuis in America onthuld. Om 11.00 uur begint zondag het grote DAF-defilé langs het geboortehuis aan de Pastoor Jeukenstraat. Ook op zondag zijn beide exposities te bezoeken.

‘Nieuwe straat in America is voor Hub van Doorne’

Hij is misschien wel het bekendste kind van America, de grote baas van DAF. Maar er is in zijn geboortedorp nog niet eens een straat naar DAF-topman Hub van Doorne vernoemd. Als het aan Hay Mulders van de stichting Werkgroep Oud America en aan de dorpsraad ligt, komt daar snel verandering in. „Zodra er een nieuwe straat in America bijkomt, is ie voor Hub van Doorne”, zegt Mulders. Er bestaat weliswaar een ‘Gebroeders van Doornelaan’ in de gemeente Horst aan de Maas. Maar die ligt in Horst en niet in America. Daar moet, vindt het dorp nu, zo snel mogelijk verandering in komen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee