Tot 25 jaar veroordeelde Jeu R. vreest voor leven als hij praat

Print
Tot 25 jaar veroordeelde Jeu R. vreest voor leven als hij praat

In maart 2016 werd het Mercedes-busje van Jan S. in Ohé en Laak beschoten. Afbeelding: Kevin Geurtjens

Ohé en Laak / Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Brunssum -

Jeu R. (51) uit Echt voorspelt dat hij zichzelf en anderen in levensgevaar brengt als hij openlijk het stilzwijgen verbreekt in de rechtszaak rond de dubbele moordpoging op een inwoner van Ohé en Laak in 2014 en 2016.

Dat bleek maandag voor het gerechtshof in Den Bosch, dat het hoger beroep tegen R. behandelt.

De rechtbank Limburg veroordeelde R. vorig jaar tot 25 jaar celstraf voor vier moordpogingen omdat hij in Echt twee keer op de auto van het slachtoffer heeft geschoten. Bij de tweede aanslag zaten ook diens zoon en vrouw in de auto. R. ontkent de schutter te zijn. Hij heeft tot nu toe gezwegen. Dat zwijgen doorbrak hij maandag in Den Bosch.

Toelichting

„Ik ben onschuldig. Ik kan geen verklaring afleggen over de liquidatiepogingen omdat ik daar niets van af weet. Dat moet de echte schutter maar doen.”

Jeu R. zegt dat hij wel ‘een toelichting’ kan geven over de met hulp van een undercoveragent afgeluisterde conversaties die hij in Brunssum heeft gevoerd met de mannen die zijn veroordeeld in de moordzaak van Sven Prins in Brunssum in 2015. Die tapgesprekken waren voor de rechters in Limburg het belangrijkste bewijs tegen Jeu R. Hij zou daarin nadrukkelijk hebben verteld over de mislukte liquidaties in Echt.

Najaar

Volgens R. is dat niet zo. Hij wil alleen achter gesloten deuren meer vertellen over waar het onderhoud dan wel over ging. Wat Jeu R. betreft, mogen daar alleen de rechters en de advocaat-generaal bij zijn. Zijn informatie zou ook niet in het proces-verbaal van de rechtszitting opgenomen mogen worden. De advocaat-generaal zou er nadien ook niets mee mogen doen.

Het gerechtshof in Den Bosch ging daar niet mee akkoord. Zij geven Jeu R. tot het najaar de tijd om in overleg met zijn advocaat op zijn voorwaarden terug te komen. „Dat ga ik niet doen”, zei Jeu R.

In afwachting van het vervolg van de zaak gaat de onderzoeksrechter getuigen horen. Dat zijn Peter K., een van de van corruptie verdachte agent die ongeoorloofde contacten met Jeu R. zou hebben gehad; Pierre S. uit Echt omdat hij een groot arsenaal wapens, die justitie linkt aan Jeu R., in zijn woning zou hebben bewaard en Jurandy T., een van de veroordeelden in de moordzaak Sven Prins.