Oude vakschool van ‘t Eikske omgebouwd tot nieuw wijkcentrum

Print
Oude vakschool van ‘t Eikske omgebouwd tot nieuw wijkcentrum

De voormalige vakschool van ’t Eikske is nu een hedendaags wijkcentrum. Afbeelding: gemeente Landgraaf

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

De voormalige vakschool van de Oranje Nassau II mijn in de wijk ’t Eikske in Landgraaf is na een grondige renovatie weer in gebruik genomen.

De buurtaccommodatie in Schaesberg heeft een nieuwe naam gekregen die refereert aan het verleden: wijkcentrum An de Koel.

In de ondergrondse vakschool (OVS) werden vlak na de Tweede Wereldoorlog duizenden jongemannen opgeleid tot mijnwerker. Op de OVS kregen ze de fijne kneepjes van het zware vak bijgebracht. Die kennis moesten ze vervolgens ondergronds in de praktijk brengen in de Oranje Nassau II, die van 1904 tot 1971 in bedrijf was.

Mijnpolitie

De OVS was opleidingscentrum van 1948 tot begin jaren zeventig. In de onmiddellijke nabijheid van de karakteristieke vakschool lag ook het gebouw waar de mijnpolitie gehuisvest was en de woning van de hoofdingenieur. Daarmee heeft ’t Eikske een rijke mijnhistorie.

Met het sluiten van de mijn was het leercentrum niet meer nodig en werd het omgebouwd tot ontmoetingscentrum voor de Landgraafse buurt. Na ruim veertig jaar intensief gebruik was het gebouw zo gedateerd, dat de gemeente in het najaar van 2018 besloot tot een renovatie.

Metselwerk

Bij de opknapbeurt hebben architect Gerard Extra en het renovatieteam van bouwbedrijf Jongen het historische karakter van het gebouw aan Pijler (zo heet de straat) zo veel mogelijk gerespecteerd. Zo zijn de oorspronkelijke luiken, het metselwerk, de schilderingen en de tegelvloer met zorg gerestaureerd en behouden. Tegelijk heeft de voormalige OVS een technische update gekregen en heeft het een meer open en verbindende functie.

Naast diverse verenigingen, waaronder harmonie St. Michaël, is ook kinderdagverblijf Eigenwijs in het gerenoveerde gebouw gehuisvest. Het beheer en de exploitatie van het wijkcentrum is ondergebracht bij Park Strijthagen.