Alles weer veilig in Reuver: vliegtuigbom weggehaald door de EOD

Print
Alles weer veilig in Reuver: vliegtuigbom weggehaald door de EOD

De EOD was snel ter plaatse en bracht het explosief op een afgelegen plek tot ontploffing. Afbeelding: Laurens Eggen

Reuver -

De omgeving van de Dubbelweg in Reuver waar maandagmorgen een oude vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog werd gevonden, is weer vrijgegeven. Het projectiel is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) verwijderd.

Het explosief werd rond half elf opgemerkt door passerende fietsers, die een rookpluim zagen opstijgen vanuit de berm. Ze waarschuwden buurtbewoner Hay van Wylick, wiens woning circa honderd meter van de vindplek verwijderd ligt. Van Wylick, eigenaar van een boerenbedrijf, sloeg meteen alarm en belde 112.

Lees ook: Rokend explosief in berm is oude vliegtuigbom uit WO II

Vervolgens werden zijn woning en die van twee andere buurtbewoners om veiligheidsredenen in korte tijd ontruimd door de politie, die tevens de omgeving afzette. Ook de Keulseweg was een tijdlang afgesloten. De brandweer en overige hulpdiensten waren eveneens snel ter plekke. De EOD arriveerde rond half één en was na een klein half uur klaar met het onderzoek.

Greppel

Hay van Wylick wist dat het projectiel er al langer lag maar deed in eerste instantie geen melding. Volgens hem is het projectiel een tijd geleden al op een akker van een naburig boerenbedrijf aan het licht gekomen bij ploegwerkzaamheden. De vinder zou het voorwerp hebben opgepakt en verderop in een greppel gegooid, zonder de politie in te lichten. „Het ding ligt hier al zeker twee maanden”, aldus Van Wylick.

Recentelijk is de berm langs de Dubbelweg gemaaid. Mogelijk is het explosief daarbij geraakt of door iemand verplaatst. Een scooterrijder die met regelmaat door de buurt toert, heeft het projectiel in elk geval in handen gehad. „Hij wist me gistermorgen (zondagmorgen, red.) te vertellen dat hij de bom had vastgepakt en heen en weer geschud om het water eruit te laten. Daarna had hij het ding gewoon weer teruggelegd.” Van Wylick kent de betreffende man, maar wil niet zeggen om wie het gaat.

Alles weer veilig in Reuver: vliegtuigbom weggehaald door de EOD
De vliegtuigbom lag in een greppel langs de weg. Foto: Politie Limburg

Tweede Wereldoorlog

Van Wylick dacht meteen dat het om een onontplofte granaat uit de Tweede Wereldoorlog ging. „In 1996 is aan de overkant van de weg al eens een vliegtuigbom gevonden, een vijfhonderdponder. Die hebben ze destijds in de zandgroeve van Sanders & Geraedts laten ontploffen. Ook toen werden verschillende woningen ontruimd. De inwoners konden pas na een paar dagen weer naar huis. Ik weet dat nog goed, omdat ik in die tijd zelf hier aan het bouwen was.”

Om één uur werden de roodwitte linten verwijderd en mochten Hay van Wylick en de overige omwonenden hun huis weer in. De bom werd door de EOD ingeladen en is op een afgelegen plek gecontroleerd tot ontploffing gebracht.