Topsport Limburg in financiële nood

Print
Topsport Limburg in financiële nood

Geert Ruigrok. Afbeelding: Wouter Roosenboom.

De provincie Limburg heeft wegens financiële problemen bij Topsport Limburg noodmaatregelen moeten doorvoeren.

Gedeputeerde Ger Koopmans schrijft in een brief aan de Provinciale Staten dat er een subsidie van 162.000 nodig was om een financieel expert aan te stellen die de situatie onder controle moet krijgen.

Volgens de CDA’er is er sprake van ‘financieel zwaar weer’ bij Topsport Limburg en het aanverwante Topsport Expertise en Innovatiecentrum (TEIC). De problemen hebben te maken met het financiële beleid van directeur Geert Ruigrok en ‘de daaraan verwante risico’s’.

Ruigrok werd in maart al op non-actief gezet was wegens ‘verschil van inzicht’ tussen hem en de Raad van Toezicht. Hij zou zich niet kunnen verenigen met de rol die voor Topsport Limburg in de toekomst is weggelegd. De organisatie gaat fuseren met Huis voor de Sport Limburg, dat zich richt op de breedtesport.

Geen zakken vullen

Na Ruigroks vertrek trad Eric Bessems aan als interim-directeur en hij trof de financiële problemen aan. Wat die problemen exact behelzen wil niemand van de betrokkenen zeggen. ,,We zijn nu bezig met het exact in kaart brengen van de financiële situatie. Het zogeheten due diligence onderzoek (onderzoek naar de boekhouding, red.) door een externe accountant wordt half augustus afgerond. Tot die tijd doen wij geen verdere mededelingen”, aldus Luc Winants, voorzitter van de Raad van Toezicht bij Topsport Limburg. ,,Ik kan wel zeggen dat er geen sprake is van ‘zakken vullen’ door de oud-directeur.”

De 162.000 euro van de provincie zijn onder meer bedoeld voor het salaris van Bessems en een nog aan te stellen sportinhoudelijk medewerker. Winants: ,,We zoeken niet een nieuwe directeur, maar een ambassadeur die het sportnetwerk kan onderhouden.”

Ruigrok, die sinds 2003 directeur van Topsport Limburg was, wil niet reageren zolang het onderzoek loopt.

Niet helder

Door de recente ontwikkelingen loopt de geplande fusie tussen Topsport Limburg en Huis voor de Sport Limburg vertraging op. Koopmans en Winants benadrukken dat de huidige problemen geen gevolgen hebben voor de sporters die ondersteund worden door Topsport Limburg.

Topsport Limburg/TEIC is een kleine organisatie van zes werknemers met een complexe financiële structuur. Subsidies komen uit alle overheidslagen, NOC*NSF en commerciële partijen en de verdelingen wisselen per project. Daardoor is volgens Ruigrok niet helder hoeveel geld de verschillende partijen precies investeren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen