‘Eerste VVV had enorme invloed op het leven in Valkenburg’

Print
‘Eerste VVV had enorme invloed op het leven in Valkenburg’

Jana Dauven: ‘De VVV bemoeide zich met veel meer dan alleen met het toerisme.’ Afbeelding: De Limburger

Berg en Terblijt -

Jana Dauven (25) uit Berg en Terblijt heeft haar studie geschiedenis in Nijmegen afgerond met een onderzoek naar de invloed van de toeristische sector op de lokale politiek in Valkenburg.

Is bij het eeuwfeest van de VVV in Valkenburg niet al alles verteld over de geschiedenis van het toerisme in Valkenburg?

„Veel. Maar bij zo’n jubileum lees je vooral de succesverhalen. Als je in de notulen van de eerste vergaderingen tussen de regels door leest, zie je dat er ook nog andere zaken gebeurden.”

Wat maakt het ontstaan van de Vereniging ter Bevordering van het Vreemdelingenverkeer ‘Het Geuldal’ zo interessant voor een student geschiedenis in Nijmegen?

„Ik ben zelf al een aantal jaren gids in de Gemeentegrot, en ik werk nu aan een plan om die groeve erkend te krijgen als officieel museum. Het ontstaan van het toerisme is nauw verweven met de grot, daar vonden aan het einde van de negentiende eeuw de eerste rondleidingen plaats. Mijn studieonderwerp sluit daar heel mooi bij aan.”

‘Eerste VVV had enorme invloed op het leven in Valkenburg’
Jana Dauven met haar studiebegeleider Jan Hein Furnée. Foto: familie Dauven

Wat valt je op als je door de stukken van toen bladert? Wat maakt VVV Het Geuldal zo boeiend, behalve dan dat het de oudste VVV van Nederland is?

„Ik heb me vooral verbaasd over de enorme invloed die de VVV had op het leven in Valkenburg. De vereniging richtte zich niet alleen op het bevorderen van het toerisme, maar bemoeide zich ook met andere zaken. Zo gaf zij bijvoorbeeld de visvergunningen uit, en de VVV deelde ook boetes uit als mensen zonder zo’n vergunning zaten te hengelen. Dat zijn taken die je eerder bij de gemeente zou verwachten. Later veranderde dat ook en trok de gemeente die zaken naar zich toe. Je kreeg naast de VVV een heuse concurrent, het kurcomité Falcobergia, waar de burgemeester een dikke vinger in de pap had.”

Welke les kunnen we daaruit trekken voor de toekomst?

„Dat weet ik niet. Als historicus wil ik vooral in kaart brengen hoe zo’n situatie toen ontstaan is.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen