ZLSM wil weer naar Valkenburg rijden

Print
ZLSM wil weer naar Valkenburg rijden

Afbeelding: Rob Oostwegel

Simpelveld / Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Bocholtz / Huls / Heerlen / Hoensbroek -

De Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) wil uiterlijk in 2021 weer naar Valkenburg rijden. Dat staat in een korte-termijnstrategie.

Onlangs presenteerde de ZLSM bij de provincie, een van de stakeholders, haar plannen voor de nabije toekomst. Duidelijk is dat het bestuur en vrijwilligers van ZLSM stevige ambities hebben.

Renovatie

De stoomtreinmaatschappij heeft ook plannen om een deel van de Stationstraat te renoveren. ‘Hiervoor worden diverse overheidsfondsen en investeerders aangesproken. Dat zijn voor ZLSM de co-financiers van dit project, naast een groot aantal bedrijven dat een bijdrage levert in de vorm van arbeid of materialen’.

De gemeente Simpelveld heeft in het coalitieakkoord de plannen opgenomen om het gebied rondom de Stationstraat op te knappen, de provincie laat het stationsgebouw in 2019 renoveren.

Het verbinden van attracties en bezienswaardigheden die in Zuid-Limburg langs de 26 kilometer lange spoorlijn liggen is ook in de strategie opgenomen. Mede daarom is Valkenburg van groot belang.

Openbaar spoornet

De Geulstad wordt sinds 2017 niet meer door de stoomtrein aangedaan. Toch haalde ZLSM goede cijfers. Om door te rijden naar het populaire toeristenoord moeten de treinen een stukje over het openbaar spoornet van ProRail rijden. ZLSM had te weinig machinisten die daartoe bevoegd zijn. Die worden momenteel bijgeschoold.

In de strategie staat ook dat in 2019 een draaischijf in gebruik moet worden genomen die het mogelijk maakt een stoomlocomotief op de plek te keren. ZLSM heeft acht jaar geïnvesteerd om zo’n draaischijf te verwerven.

‘We willen die tonen aan bezoekers, ook wanneer treinen niet rijden. Ook moeten de bezoekers een kijkje kunnen nemen in de werkplaats’, staat in de strategie.

Fietsroutes

Volgens het bestuur heeft de ZLSM veel potentieel. Mede omdat twee fietsroutes, de Leisure Lane en de Kalkland Baan, vanaf eind 2021 een start- en eindpunt hebben in Simpelveld.

Die nieuwe fietsroutes zouden jaarlijks 750.000 recreanten trekken, wat een goudmijn is voor ‘het langste museum van Limburg’.

De stoomtreinmaatschappij mag zich sowieso in veel aandacht verheugen bij toeristen. ‘Simpelveld ligt aan de Mergellandroute, er verblijven de recreanten in het nabij ­gelegen vakantiepark en de aantrekkingskracht van Zuid-Limburg op toeristen neemt steeds verder toe’.