Correctief referendum: handrem op politiek in de provincie

Print
Correctief referendum: handrem op politiek in de provincie

Afbeelding: DE LIMBURGER/ PETER SCHOLS

MAASTRICHT -

De nieuwe gedeputeerden van Limburg presenteerden in het Gouvernement hun regeringsprogramma. Met daarin het voornemen om te komen tot een correctief referendum. Een handrem voor de burger, maar wel een met gebruiksaanwijzing.

Een staaltje van bestuurlijke vernieuwing, zo noemde Ger Koopmans (CDA) het correctief referendum maandag. „En anders dan bij bijvoorbeeld het Oekraïne-referendum gaan we ons aan de uitslag houden”, zo verwees de regisseur van het nieuwe college naar de landelijke volksraadpleging in 2016 die zonder gevolgen bleef omdat de regering de uitkomst naast zich neer legde.

Lees ook: Plannen van nieuwe college voor provincie Limburg: veel bomen en een referendum

Stoppen

Met het referendum krijgen Limburgers een hand- of noodrem waarmee ze het provinciebestuur tot stoppen kunnen dwingen. De provincie zal de komende periode niet alleen met een verordening komen waarin de spelregels worden vastgelegd, maar streeft er ook naar nog vóór 2023 daadwerkelijk een referendum te houden.

Nu zijn goede voornemens altijd gemakkelijker op papier gezet dan in praktijk gebracht. Zeker in de politiek. Of de bestuurlijk vernieuwende worst die de provincie haar inwoners voorhoudt ook daadwerkelijk op de boterham belandt, is nog maar afwachten. Om nog maar te zwijgen over hoe vaak.

Ingrijpende besluiten

Een volksraadpleging organiseren doe je niet elke dag, week of maand. Ook niet in bestuurlijk vernieuwend Limburg. Alleen bij ingrijpende besluiten die de hele provincie aangaan, komt de handrem in beeld. Dus geen referendum over een omstreden herindeling of de komst van een megastal. In het regeerprogramma is bovendien vastgelegd dat een correctief referendum alleen geldig is als de opkomst minimaal gelijk is aan die van de Statenverkiezingen. En laat die in maart nu net ongekend hoog geweest zijn.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen