Mogelijk weer uitstel hoger beroep Wilders

Print
Mogelijk weer uitstel hoger beroep Wilders

Afbeelding: ANP

Het hoger beroep in de strafzaak tegen Geert Wilders begint dinsdag, maar de vraag is of het proces doorgaat. De advocaat van de PVV’er vindt dat de zaak aangehouden moet worden.

Volgens Wilders is er bewijs dat toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk heeft uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV’er te vervolgen voor zijn ‘minder Marokkanen’-uitspraak in 2014. Volgens advocaat Geert-Jan Knoops moeten deze nieuwe ontwikkelingen eerst worden onderzocht, voordat de zaak inhoudelijk kan worden behandeld.

Het gerechtshof in Den Haag - voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde rechtbank op Schiphol - heeft twaalf zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling. De uitspraak staat gepland op 11 oktober. Als het hof het met Knoops eens is dat aanvullend onderzoek nodig is, zal de zaak worden uitgesteld. Het hoger beroep liep al vertraging op doordat het hof vorig jaar succesvol werd gewraakt door Knoops.

De rechtbank veroordeelde de politicus in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aan tegen het vonnis.