KPN-topman Ibarra kondigt vertrek aan

Print
KPN-topman Ibarra kondigt vertrek aan

Maximo Ibarra tijdens de presentatie van de jaarcijfers 2018 van KPN. Afbeelding: ANP

KPN moet op zoek naar een nieuwe topman. Maximo Ibarra heeft aangegeven per 30 september te zullen vertrekken bij het bedrijf.

De aankondiging heeft volgens het telecombedrijf niets te maken met de grote netwerkstoring van maandag, waardoor onder meer hulpdiensten en noodnummers lange tijd niet bereikbaar waren.

Volgens de verklaring van KPN liggen „dringende familiaire redenen” ten grondslag aan zijn beslissing. Ibarra gaat terug naar Italië. De komende drie maanden gebruikt hij om de overdracht voor een opvolger soepel te laten verlopen. Wie Ibarra opvolgt, is nog niet bekend. Ook over het profiel van de nieuwe bestuursvoorzitter kon KPN nog geen mededeling doen.

Timing

Ibarra, die de Colombiaanse en Italiaanse nationaliteit heeft, stond pas een jaar aan het roer bij KPN, waar hij in 2017 in dienst trad. Hij zegt de timing van zijn beslissing te betreuren, maar stelt dat hij geen andere keuze heeft. De raad van commissarissen van KPN betreurt bij monde van voorzitter Duco Sickinghe de beslissing van de topman, maar benadrukt dat het bedrijf er goed voor staat.

Ibarra was de eerste niet-Nederlander die de leiding kreeg bij KPN. Hij sprak bij zijn aantreden uit dat hij het bedrijf wilde versimpelen. Zo werd gesneden in de managementlaag en kwam uit zijn koker het plan om het mes te zetten in merknamen als XS4ALL, Telfort en Yes Telecom. Vooral dat laatste kwam hem op de nodige kritiek te staan.

Ambitie

Zijn ambitie zou naar verluidt zijn geweest om KPN na jaren van bezuinigingen weer terug op het overnamepad te zetten. Een deal sluiten lukte hem niet. Ibarra was in 2016 één van de mensen achter de grote samenvoeging van het draadloze netwerk van VimpelCom met de lokale eenheid van CK Hutchison, één van de grootste telecomdeals in Europa.

Naar verluidt voert Ibarra inmiddels gesprekken met het Amerikaanse Comcast over een topfunctie bij het betaaltelevisiebedrijf Sky Italia, zo meldde persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Hij zou niet de enige kandidaat zijn voor de functie van topman.