Prix d’Orange voor jongerencollectief Herfshane

Print
Prix d’Orange voor jongerencollectief Herfshane

De Herfshane Afbeelding: Sociëteit Prins van Oranje

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

De Prix d’Orange gaat dit jaar naar de stichting Herfshane. De uitreiking is op zondag 3 november in Domani.

De stimuleringsprijs voor cultureel talent uit Venlo is in 2017 ingesteld door Sociëteit Prins van Oranje. De keus viel deze keer op de Herfshane, een collectief van jongeren dat de Venlose vastelaovescultuur in een nieuw jasje wil steken. Aan de Prix d’Orange is een geldbedrag van 750 euro verbonden. en een oorkonde. Op de feestelijke middag in Domani treden verschillende artiesten uit de Herfshane-stal op. Roel Versleijen, voorzitter/vors van Jocus, zal de prijs uitreiken.

De stichting Herfshane begeleidt jongeren die vastelaovesleedjes willen schrijven en zingen. Ze krijgen masterclasses van Chris Thenu en Marinho Peters. De resultaten zijn te beluisteren tijdens de Herfshane Artieste Aovend. Een jury kiest de winnaar, die verzekerd is van ruim twintig optredens, onder meer tijdens de Boètegewoeëne Boètezitting.

De Herfshane zijn de toekomst van de Venlose vastelaovend, vindt de Sociëteit Prins van Oranje. „Het collectief wordt gekoesterd door iedereen die begaan is met volkscultuur, dus ook door de Sociëteit Prins van Oranje. Het is prachtig dat er zo’n grote kweekvijver van talent in deze stad is”, staat in een persverklaring.

Sociëteit Prins van Oranje,opgericht in 1866, stelt zich tot doel het stimuleren van cultuur. In 1910 opende de vereniging een concertzaal aan de Kaldenkerkerweg op de plek waar nu de Voedselbank staat. Musici van naam en faam traden in de Prins van Oranje op. In het jubileumjaar 2016 filosofeerde het bestuur over bovengenoemde doelstelling en werd het idee geboren voor een stimuleringsprijs voor jong talent, de Prix d’Orange. Met de prijs wil de sociëteit de ‘culturele humus’ in Venlo van extra ‘voedingstoffen’ voorzien, zodat jonge talenten gestimuleerd worden om zich te ontwikkelen en de stedelijke cultuur te verrijken.