Eeuweling Leonie Meussen: ‘Gewoon gezond leven’

Print
Eeuweling Leonie Meussen: ‘Gewoon gezond leven’

Leonie Meussen hoopt volgende week honderd jaar te worden. Afbeelding: Françoise Petersen

Heerlen / Berg en Terblijt / Hoensbroek -

Op 3 juli 1919 zag Leonie Meussen het levenslicht. Dat is precies één eeuw geleden. „Gewoon gezond leven,” zegt de bijna honderdjarige met een glimlach. „Want verder weet ik het ook niet!”

Leonie Meussen is geboren in Berg en Terblijt. Ze komt uit een katholiek gezin met nog elf kinderen. Ze is tweeënveertig jaar getrouwd geweest en ze hebben twee zonen gekregen. Daaruit zijn vervolgens zes kleinkinderen voort gekomen en uiteindelijk zelfs achttien kleinkinderen.

Tijdens haar huwelijk heeft ze hun kinderen verzorgd en het huishouden geregeld. Zodra de kinderen groot waren, ontpopte ze zich als een bezige bij en is ze tot haar vijfenzeventigste jaar werkzaam geweest. Ze is altijd heel sociaal naar anderen. Ook in Zorgcentrum Sevagram in Heerlen, waar ze verblijft, zit ze graag in de bloemrijke tuin bij de andere bewoners te luisteren naar de vogels die daar het hoogste lied zingen.

In haar honderdjarige leven heeft ze heel wat meegemaakt. De nasleep van de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en ze heeft verschillende troonopvolgingen meegemaakt. Wat haar tegenwoordig verbaast, is hoe snel alles gaat. De ontwikkelingen gaan in een razendsnel tempo.

Op 3 juli zal ze haar verjaardag groots vieren. „Liefst met wat zoets”, zegt de bijna honderdjarige vrolijk. „Helaas hoor ik niet meer zo goed, maar ik kan nog wel feestvieren. Ik kijk al uit naar mijn honderdste verjaardag met familie en vrienden!”