Venray staat mengvormen voor ondernemers toe

Print
Venray staat mengvormen voor ondernemers toe

Afbeelding: © iStock

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Geijsteren -

Een slijterij die een proeverij organiseert, een horecazaak die een fles wijn verkoopt en een barbier die in een horecazaak zijn diensten aanbiedt: vanaf nu mag het in de hele gemeente Venray.

In het centrum van Venray waren sinds juli 2017 bij wijze van proef deze mengvormen toegestaan. Tijdens de evaluatie bleek dat alle partijen positief op de proef terugkeken. De gemeente kreeg geen klachten en er werden geen negatieve effecten waargenomen. Daarom kiest de gemeente er nu voor om mengvormen in de hele gemeente toe te staan als ondernemers aan bepaalde spelregels voldoen en hiervoor een gedoogbeschikking hebben ontvangen.

Spelregels Voor de mengvormen blijven dezelfde spelregels gelden. Zo moeten de mengvorm-handelingen die zijn toegestaan ondergeschikt blijven aan de hoofdactiviteit. Ook moet aan de overige wet- en regelgeving worden voldaan (denk aan niet schenken aan personen onder de 18 jaar, het hebben van een verklaring sociale hygiëne, aanwezigheid van vrij toegankelijk toilet et cetera). Winkels waar veel kinderen komen, zoals kindermodezaken, supermarkten en speelgoedwinkels, zijn uitgesloten van deze mengvormen. Zowel vanuit de lokale ondernemers en Venray Centraal als vanuit de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Venray is er draagvlak voor de uitbreiding van de mengvormen met de genoemde spelregels.

Met de toestemming van mengvormen, geeft de gemeente meer ruimte aan ondernemers die willen innoveren. “Horeca, dienstverlening en detailhandel zijn sectoren die in Nederland traditioneel door de overheid worden gescheiden”, aldus burgemeester Hans Gilissen. “Innovatieve ondernemers willen wel eens dwars door die sectoren ondernemen. Dat willen we niet afremmen door ouderwetse regelgeving. Daarom geven we meer ruimte aan innovatieve Venrayse ondernemers.”

De inhoud van deze productie valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van De Limburger. Meer van WijLimburg