Amsterdam

Euronext: beursdebuut Fastned ging volgens boekje

Print
Euronext: beursdebuut Fastned ging volgens boekje

Afbeelding: ANP

De stormachtige beursgang van Fastned ging volgens het boekje.

Dat heeft beursuitbater Euronext aan de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) laten weten. De beleggersvereniging had vragen gesteld omdat de koers van de exploitant van snellaadstations op de eerste handelsdag afgelopen vrijdag maar liefst vervijfvoudigde. Later zakte de beurswaarde weer flink in.

Een van de redenen voor de koersexplosie was waarschijnlijk de schaarste aan vrij verhandelbare certificaten van aandelen. De VEB vroeg zich af of Fastned wel voldaan had aan de regel dat 5 procent van het aandelenkapitaal vrij verhandelbaar moet zijn.

In een antwoord wijst Euronext op het prospectus dat door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is goedgekeurd. Daaruit volgt dat 10,91 procent vrij verhandelbaar was. „Hiermee wordt ruimschoots voldaan aan het vereiste”, aldus het bedrijf achter de beurs in Amsterdam.

De beursgang kende enkele hobbels. Eigenlijk zou Fastned een week eerder al naar de beurs gaan, maar die datum werd opgeschoven. Het bedrijf stelde vervolgens de uitgifte van nieuwe aandelen uit vanwege toegenomen onzekerheid over het overheidsbeleid inzake fiscale prikkels voor elektrisch rijden in Nederland.