Gulpen boert ‘minder slecht’ dan verwacht

Print
Gulpen boert ‘minder slecht’ dan verwacht

Afbeelding: ANP XTRA

Gulpen / Ingber / Reijmerstok / Slenaken / Beutenaken / Epen / Trintelen / Nijswiller / Partij / Wahlwiller / Wittem / Eyserheide / Piepert / Eys / Elkenrade / Wijlre / Heijenrath / Mechelen / Diependal -

De gemeente Gulpen-Wittem doet het financieel beter dan verwacht. „Of eigenlijk moet je zeggen: iets minder slecht”, relativeert wethouder Guido Houben meteen.

Bij het opmaken van de rekening over 2018 blijkt dat de gemeente een bedrag van 80.000 euro overhoudt. „We hebben vorig jaar dus iets minder uitgegeven dan we in de begroting voor 2018 hadden voorzien”, concludeert Houben.

Reserve

Winst kun je dat niet noemen, benadrukt de wethouder van financiën: „Om de begroting sluitend te maken, hadden we een flink bedrag uit de algemene reserve gehaald. Door dit overschot kunnen we u 80.000 euro terugstorten in die algemene reserve. Maar op een totale begroting van circa 34 miljoen euro is dat natuurlijk slechts een marginaal bedrag.”

De komende jaren ziet het er voor de gemeenten in Zuid-Limburg niet al te florissant uit. De meeste gemeenten verwachten volgend jaar een fors tekort. Ook Gulpen-Wittem zal de broekriem moeten aanhalen: zonder ingrijpende wijzigingen in het beleid stevent de gemeente in 2020 af op een tekort van ruim een miljoen.

Tegenvaller

Met spanning werd uitgekeken naar de meicirculaire uit Den Haag, waarin het Rijk elk jaar het financieel perspectief voor de komende periode schetst. Voor de gemeenten is dat ditmaal opnieuw een fikse tegenvaller. Omdat het Rijk zelf minder geld uitgeeft, krijgen de gemeenten automatisch ook minder uit het Gemeentefonds.

Voor Gulpen-Wittem valt die circulaire echter mee, constateert Houben: „Door de verdeelsleutel die bij de uitkeringen uit het Gemeentefonds wordt gehanteerd, pakt het voor ons relatief gunstig uit. Waar de meeste gemeenten er nog meer op achteruitgaan, zit er voor Gulpen-Wittem zelfs een klein plusje in.”

Druppel

Daarmee is het verwachte tekort voor 2020 echter nog geenszins gecorrigeerd, benadrukt de wethouder: „Het voordeeltje dat er voor ons uitspringt bij de uitkering uit het Gemeentefonds is op het geheel slechts een druppel op een gloeiende plaat. En zelfs dat nog niet eens, eigenlijk. Daarmee is het gat van een miljoen in elk geval nog absoluut niet gedicht.”

De gemeenteraad van Gulpen-Wittem praat donderdag over de jaarrekening van 2018. Een week later staat de kadernota op de agenda: de eerste aanzet voor de definitieve begroting voor 2020. Anders dan in voorgaande jaren is die kadernota ditmaal echter geen ‘mini-begroting’, legt Houben uit: „We bespreken met elkaar welke richting we uit willen. De financiële vertaling daarvan volgt later.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →