Interactieve workshop over mondstukken bij Adams

Print
Interactieve workshop over mondstukken bij Adams

René Henket (links) en Bert Damsma. Afbeelding: Cubrass

Ittervoort -

Trompettist René Henket van het André Rieu Orchestra geeft in samenwerking met Bert Damsma, vertegenwoordiger van Conn Selmer, een bijzondere workshop voor alle koperblazers.

Onder de mysterieuze titel Bachology Mouthpieces vindt die zaterdag 29 juni vanaf 13.00 uur plaats bij Muziekcentrale Adams in Ittervoort.

„De titel is een knipoog naar Vincent Bach, de grootste mondstukfabrikant voor blaasinstrumenten. De workshop wordt een combinatie van wetenschap (ology) en praktijkervaring”, aldus René Henket. In de workshop wordt uitgelegd welke criteria je moet hanteren om tot de juiste keuze voor het mondstuk te komen. De gratis workshop is in principe geschikt voor alle koperblazers, van jong tot oud, van beginnend tot gevorderd. De workshop is deels interactief. De vraag wordt gesteld en beantwoord hoe je het beste op een blaasinstrument kunt spelen. Wat zijn de basiselementen om als blaasmuzikant goed te kunnen spelen? Het ideale mondstuk heeft daar grote invloed op.

Bert Damsma laat zien hoe mondstukken worden gemaakt, terwijl Henket (door drukmeting, spirometing en mondstukcamera) laat zien welk mondstuk het beste bij iemand past. „Voor alle duidelijkheid: ik ga géén mondstukken aanmeten. Maar op basis van wetenschappelijke data geef ik wel advies aan blaasmuzikanten of zij het juiste mondstuk hanteren. En zo niet, welke aanpassingen er aan het mondstuk noodzakelijk zijn om tot het ideale mondstuk te komen.”