Hitterecord voor 25 juni sneuvelt in Limburg

Print
Hitterecord voor 25 juni sneuvelt in Limburg

Afbeelding: De Limburger

Het is dinsdag de warmste 25e juni ooit gemeten in Limburg. Aan het begin van de middag werd het al ruim 33 graden in het zuiden van de provincie.

In de namiddag en in het begin van de avond klimt de temperatuur nog verder omhoog en wordt het in Limburg 35 à 36 graden. Het is door de hoge luchtvochtigheid broeierig warm. Afkoelen doet het slechts weinig. Tot middernacht zal de temperatuur nog tussen de 24 en 26 graden zijn.

Lees ook: Bloedheet Kinjer OLS in de zon

Sinds de start van de KNMI-metingen was Beek met 32,8 graden op 25 juni 1976 de warmste dag. Dit was in de beruchte zomer waarin sprake was van een hittegolf. Vanaf 24 juni werd het 43 jaar geleden twee weken lang elke dag dertig graden of meer.

Landelijk

In het Gelderse Hupsel steeg het kwik dinsdagmiddag tot 34,2 graden. Nog nooit werd op 25 juni op dit tijdstip van de dag zo’n hoge temperatuur gemeten, meldt Weeronline. Het vorige record stond op 34,0 graden en werd in 1976 gemeten in Volkel.

Mocht het ook in De Bilt warmer dan 32,9 graden worden, dan sneuvelt ook het officiële warmterecord. Het zou alweer het zesde officiële warmterecord van het jaar betekenen: in februari werd op vier dagen een officieel dagrecord gevestigd, evenals op 2 juni.

Normaal gesproken is het gemiddeld 20 tot 22 graden in deze tijd van het jaar.

Bekijk hier de actuele weersverwachting voor Limburg