Expositie ‘Meester en Gezel’ in Ophovenermolen te Sittard

Print
Expositie ‘Meester en Gezel’ in Ophovenermolen te Sittard

Afbeelding: Willem Vermeer

Sittard / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

In de Ophovenermolen te Sittard is 29 en 30 juni en 6 en 7 juli de expositie ‘Meester en Gezel’ te bekijken. De tentoonstelling met werk van de schilders Willem Vermeer en Ahmed Kleige is alle dagen open van 12.00 tot 17.00 uur.

Willem Vermeer uit Valkenburg is een schilder, die na zijn pensionering in contact kwam met de workshop van Til Dassen in Landgraaf. Van daar uit heeft hij enkele jaren les gehad aan de kunstacademie van Genk, later gevolgd door een opleiding bij de Gronsveldse kunstenaar Hans Mulder. Momenteel ontvangt hij scholing van Ahmed Kleige, een Syrische kunstenaar, die samen met hem in de Ophovener Molen in Sittard exposeert onder de titel: ‘Meester en Gezel’. Vermeer exposeerde eerder in Heerlen, Landgraaf, Maastricht en Valkenburg.

Ahmed Kleige

Ahmed Kleige werd in 1964 in Aleppo, Syrië, geboren. Hij studeerde af in chemie aan de universiteit, maar is nooit op dat terrein werkzaam geweest. In plaats daarvan begon hij te schilderen en volgde een opleiding aan het ‘Fahti Fine Art Center’. Hij leefde en werkte voordien in Homs (Syrië) en in Beirut (Libanon), waar hij een grote bekendheid genoot. Een paar jaar geleden vluchtte hij naar Engeland, waar familie van hem woont, maar kwam niet verder dan Nijmegen, waar hij bij vrienden onderdak vond en een asielaanvraag indiende. Inmiddels heeft hij in Nederland een verblijfstatus gekregen en is hem een woning toegewezen in Maastricht.

Expositie ‘Meester en Gezel’ in Ophovenermolen te Sittard
Foto: Ahmed Kleige

Op indringende wijze schildert hij welke invloed deze oorlog heeft op de levens van individuele mensen, alsook op hele bevolkingsgroepen. Veel van zijn werken zijn door de terroristenorganisatie IS vernietigd of gebruikt om de ramen van zijn kapotgeschoten huis in Aleppo mee dicht te timmeren.

Zijn schilderijen hebben zeggingskracht en gaan over zijn ervaringen als vluchteling. Op de meeste schilderijen staan mensen op een kleurrijke manier weergegeven, maar meestal tegen een onbestemde, grijze achtergrond, de onzekere omgeving waarin zij moeten leven. In 2017 werd Ahmed weer verenigd met zijn vrouw en drie kinderen. Zij brachten enkele van zijn schilderijen opgerold mee uit Beirut, waar ze tot dan toe in een van de grootste galerieën werden tentoongesteld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen